Minden második magyart érint

2020.02.20. 11:15

Romlanak a hazai online zaklatási statisztikák

Nőtt a magyarok veszélyérzete az online közérzetet és a kibertér biztonságát mutató Digital Civility Index alapján.

Míg 2017-ben és 2018-ban valamelyest javult az index, 73 illetve 72 százalékra, tavaly pedig 77 százalékon állt: a magasabb érték alacsonyabb kiberbiztonságot jelez.

A felmérés szerint az interneten leselkedő veszélyeknek

különösen ki vannak téve a 18 év alatti fiatalok és a gyermekek.

A nők lényegesen nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a beazonosított problémáknak, mint a férfiak.

Az idei kutatás egyik fontos felismerése az is, hogy a tavalyihoz képest a fiatalok a korábbinál nyitottabbak arra, hogy a felnőttekhez, vagy a szüleikhez forduljanak, ha veszélyben érzik magukat az online térben. A megkérdezett magyar fiatalok 89 százaléka például tudja, kihez kell fordulnia, ha baj van. A példaképek a felmérés szerint pedig egyértelműen a pedagógusok és a szülők.

Az adatok arra utalnak, hogy mind többet és többet kell tenni a biztonságos kibertér érdekében.

A magyar internetezők legfőbb problémái a felmérés alapján

a kéretlen szexuális közeledés, az álhírek tömkelege, az online csalások, a verbális zaklatás.

Minden második magyarnak (54 százalék) okozott már fejfájást a tolakodó viselkedés a kibertérben, míg a kéretlen szexuális közeledés, vagy zaklatás valamilyen formájával minden harmadik megkérdezett találkozott.

A szexuális zaklatás előfordulásában Magyarország a második, a zaklató viselkedésben pedig a harmadik a felmérésben szereplő 25 országból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!