Járvány

2020.04.23. 12:30

A Google figyelmeztet: ellenünk fordítják a járványveszélyt

A keresőóriás veszélyelemző csoportja hivatalos blogbejegyzésében arra figyelmeztet, hogy számítógépes kalózok, köztük egyes kormányok által támogatott hekkercsoportok kibertámadások végrehajtására használják a koronavírus okozta világjárványt.

A Google szakértői szerint a hekkerek gyakran alkalmat látnak a válságokban támadásaik kivitelezésére, és ez alól nem kivétel a koronavírus okozta mostani világjárvány sem. A kiberbűnözők

megpróbálják kihasználni az internetes felhasználók járvány miatti aggodalmait, hogy adathalász-támadásokat indítsanak és vírusokat terjesszenek.

A Google különféle internetes kalózakciókat észlelt, előfordult például, hogy a kiberbűnözők hamis adománygyűjtő akciókat indítottak jótékonysági és nem kormányzati szervezetek javára, vagy

hamis üzeneteket küldtek a munkaadók nevében a járvány miatt otthon dolgozó felhasználóknak.

Észlelt olyat is, hogy hivatalos szervek vagy egészségügyi szervezetek internetes oldalaira hasonlító honlapokat hoztak létre, de az is gyakran előfordult, hogy a hekkerek egészségügyi szervezetek alkalmazottjainak adva ki magukat próbálták rávenni a felhasználókat kártékony programok letöltésére.

Az alábbi levél (látszólag) a WHO-tól érkezett:

A Google szerint csak április folyamán naponta átlagban 18 millió, koronavírussal foglalkozó kártékony vagy adathalász elektronikus levél ment keresztül a Google ingyenes webmailjén, a Gmailen, illetve 240 millió kéretlen reklámot szűrtek ki.

A Google számos kormányok támogatását élvező hekkercsoportra derített fényt, amely a COVID-19-el kapcsolatos témákat használt „csaléteknek” támadások végrehajtásához.

Hogyan használják a kormány által támogatott támadók a járványt?

A Google veszélyelemző csoportja több mint egy tucat kormány által támogatott támadócsoportot azonosított, amelyek a COVID-19 témákat használják csalásként az adathalász és a rosszindulatú programok megkísérlésére – többnyire azzal a módszerrel, hogy rosszindulatú fájlokra kattintással, letöltésekkel csalják csapdába áldozataikat.

A vállalat nem részletezte, hogy mely országok kormányairól van szó.

A Google térképén azok az országok láthatók, amelyekben kimutatásaik szerint kormányok által támogatott bűnözők indítják félrevezető, rosszindulatú támadásaikat.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!