Járvány

2020.04.06. 06:00

Dühöng a járvány, de Bezos unatkozó milliárdosokat akar az űrbe vinni

Jeff Bezos a világ leggazdagabb embere, az Amazon, a világ leggazdagabb vállalatának tulajdonosa: ő nem szokott tágítani.

Fotós: AFP

Mint beszámoltunk róla, újra akarják indítani az igencsak jövedelmező űrturizmust a Nemzetközi Űrállomáson.

Eddig nyolc űrturista járt a Nemzetközi Űrállomáson a Szojuz orosz űrkapszula segítségével, de több mint 10 éve egyetlen magánszemély sem fordult meg a Föld körül keringő objektumon. Az első űrturista az amerikai Dennis Tito volt, aki 2001-ben nyolc napot tölthetett az űrállomáson 20 millió dollárért, az utolsó űrturista pedig a kanadai Guy Laliberté, a világhírű Cirque du Soleil alapítója volt 2009-ben.

A kozmikus turistautak pontos ára nem ismert, de az becslések szerint ma átlagosan több tízmillió dollár lehet. Ehhez képest Jeff Bezos vállalkozása, a Blue Origin vállalat „fapados” űrutazásokat tervez, űrjárműjével épp csak a kozmosz határán túlra, 80-100 kilométerre repítené fel utasait – így viszont

a 11 percesre tervezett utazás simán kijöhetne fejenként pár százezer dollárból (mintegy 100 millió forintból).

A Blue Origin az előző próbaútra próbababát küldött fel. Az alábbi videó mutatja, csakugyan szép látványt kapnak majd az utasok.

Az űrvállalat alkalmazottai most arról panaszkodnak, hogy a cég nyomást gyakorol rájuk, s az egyre súlyosabb amerikai járványhelyzet ellenére cseppet sem vesznek vissza űrbéli idegenforgalmi programjuk tempójából.

Jelenleg azt igényli a Blue Origin, hogy munkavállalói Washingtonból költözzenek egy texasi kisvárosba, Van Hornba. A kétezres lakossággal rendelkező Van Horn adott már otthont a New Shepard rakétákkal való kísérleteknek.

Az alkalmazottak felháborodtak, hogy a tomboló járvány alatt a cég a gazdag turisták űrbe juttatásával foglalkozik.

Szerintük szükségtelen éppen most veszélyeztetni a Blue Origin alkalmazottainak és Van Horn lakosainak egészségét: az üzleti célok felülírják az alkalmazottak és a közösség biztonságának szempontjait.

A The Verge négy Blue Virgin dolgozóval beszélt, akik attól tartanak, hogy a vidéki városkában nem lesz esélyük az esetleges vírusfertőzés kezeltetésére. A nevüket nem árulták el, mert félnek a vállalat megtorlásától. Joggal, mert az egyik vezető nyíltan megmondta, hogy „munkahelyi következményekkel járhat”, ha nem hajtják végre a döntést.

Március 23-án Jay Inslee, Washington kormányzója otthoni tartózkodásra szólította fel a lakosságot, s gyakorlatilag az összes nagyobb vállalkozás be is zárt az államban. A Blue Origin viszont működőképes maradt, mivel a társaságot alapvető fontosságúnak ítélték a Honvédelmi Minisztériumnak végzett munkája miatt.

És valóban, a vállalat fejleszti a New Glenn nevű rakétát, amelyet az amerikai légierő a jövőben fel akar használni nemzetbiztonsági műholdak indítására. A New Shepard építése azonban az űrturizmust szolgálja, hogy 11 percre az űrbe vigyenek néhány unatkozó milliárdost, akik így pár percig élvezhetik a súlytalanság állapotát.

Borítóképünkön Jeff Bezos, a Blue Origin tulajdonos-alapítója pózol űrruhában 2015-ben a New Shepard rakéta előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!