Gyorsabbnet

2020.04.16. 13:40

Hasznos tanácsok otthoni internetezőknek

Mit tehetünk azért, hogy a meglévő előfizetésünk mellett a legbiztosabb és leggyorsabb internet álljon rendelkezésünkre?

Forrás: Shutterstock

Már elérhető a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tanácsadó, információs felülete. Az itt elérhető oldalon a hatóság azokat a lehetőségeket gyűjtötte össze, amelyek segíthetnek a stabil, gyors internet biztosításában.

Az elmúlt hetekben jelentősen átalakult az élet, otthonról dolgoznak, tanulnak, vásárolnak, szórakoznak az emberek, és mindehhez szélessávú internetet vesznek igénybe.

A személyes jelenlét híján megnövekedett videohívások és videós konferenciabeszélgetések, az online tanórák, a filmletöltések és videojátékok fokozott terhelést jelentenek a hálózatnak.

Az NMHH online tájékoztatója azokat a lehetőségeket veszi számba, amelyeket bárki megtehet otthon is azért, hogy a meglévő előfizetése mellett a legbiztosabb és leggyorsabb internet álljon rendelkezésére.

A kilenc tanácsot részletező Gyorsabbnet honlap gerincét a wifirouterrel kapcsolatos információk adják.

Annak típusa, a kommunikációra használt frekvencia beállítása, az eszköz lakáson belüli elhelyezése, a kapcsolódó kábelek csatlakozásának ellenőrzése, esetenként a felmelegedett berendezés újraindítása segíthet a gyorsabb és biztosabb internetkapcsolat létesítésében.

Akadozó internetelérés esetén először célszerű újraindítani a felmelegedett wifiroutert és ellenőrizni a kábelek csatlakozásait – javasolja az NMHH, kitérve arra is, hogy a wifirouter megfelelő elhelyezése alapvetően fontos, ugyanis a készülék a jelet gömb alakban sugározza, és a falaknak árnyékoló hatása van.

A wifirouter ezért a lakás középpontjából működik a leghatékonyabban: ott, ahol a lehető legjobban „rálát” az ajtónyílásokra. Ajánlásuk szerint érdemes figyelni arra, hogy az eszköz szabadon legyen, ne szekrénybe kerüljön, és lehetőleg legyen távol a nagyobb háztartási gépektől, a nagyméretű fémtárgyaktól is.

Szintén érdemes ellenőrizni a wifirouter tulajdonságait is: az újabbak többnyire képesek a 2,4 gigahertz mellett 5 gigahertzen is kommunikálni.

Ez gyorsabb netet ad, de jó tudni, hogy nem „hord” olyan messzire.

Átgondolandó, a családtagoknak valójában milyen hírközlési eszközökre van szükségük egyszerre, hogy azok feleslegesen ne haladják meg a wifirouter kapacitását. A munka és a tanulás idejére érdemes korlátozni a tévé, a táblagépek, az Xbox, a vezeték nélküli hangszórók használatát, és hasznos az időpont-egyeztetés is, hogy ne akadjon össze például a munkahelyi konferenciabeszélgetés az online tanrenddel.

A Gyorsabbnet oldal ajánlása szerint az akadozó internet-szolgáltatást érdemes több napon keresztül, különböző időpontban mérni, amihez az NMHH szelessav.net fejlesztése független és szakmailag megbízható eszközt kínál.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!