NASA ajándék

2020.04.15. 06:00

Itt megnézhetjük a szülinapunkon a világegyetemről készített fotót

Harminc éve kering a Hubble űrtávcső: születésnapja alkalmából az amerikai űrkutatási hivatal pazar képeket tett közzé.

Forrás: NASA

Bár a koronavírus-járvány miatt a Hubble űrtávcső tervezett ünnepségeit a NASA nagyrészt lemondani kényszerült, most online láthatóvá tettek számos, a Hubble által készített, lenyűgözően szép felvételt.

Fotó: NASA

A Hubble (angolul Hubble Space Telescope, HST) volt az első nagyobb optikai távcső, amelyet az űrbe küldtek és 1990. április óta a nap huszonnégy órájában, a hét minden napján hihetetlen képeket küld nekünk a világegyetemről. A csillagászati műhold az infravörös, látható fény és ultraibolya tartományban végez észleléseket.

Nevét Edwin Hubble huszadik századi csillagászról kapta, aki az elsők között érvelt amellett, hogy a távoli galaxisok vöröseltolódását a világegyetem tágulása okozza. Fő alkatrésze egy 2,4 méter átmérőjű Ritchey–Chrétien távcső, mely négy, a távcső élettartama alatt többször cserélt műszerbe továbbítja az összegyűjtött fényt.

Az ünnepségek részeként a NASA elindított egy ide kattintva elérhető weboldalt, ahol születésnapunk hónapját és napját beírva kapunk egy olyan képet a világűrről, amit éppen azon a napon látott a Hubble.

A NASA az űrtávcső felbocsátásnak április 24-i hivatalos évfordulójáig visszaszámlálásként naponta oszt meg képeket a Hubble pályafutásának minden egyes évéről.

Fotó: NASA

A fenti fotón a Teremtés oszlopai (Pillars of Creation) néven vált ismertté vált kép, amely a Sas-köd egyik részletéről készült. A felvétel három hatalmas gázokból és porból álló felhőoszlopot ábrázol.

Nicolas Flagey, az Institut d’Astrophysique Spatiale munkatársa még 2006 végén publikált egy tanulmányt, melyben arra a következtetésre jutott, hogy 6000 évvel ezelőtt egy szupernóvarobbanás megsemmisítette az oszlopokat. Azonban tekintettel arra, hogy 7000 fényév távolságra lévő eseményről van szó, a jelenséget csak mintegy 1000 év múlva fogjuk észlelni.

Az intézet később módosította a tanulmányban foglaltakat: bár a robbanás lökéshulláma valóban áthaladt az oszlopokon, de nem tett bennük akkora kárt, hogy a Teremtés oszlopai megsemmisültek volna. A robbanás csak hozzájárult a felhőoszlopok fokozatos pusztulásához, ami annak következménye, hogy anyagukból csillagok keletkeznek.

Borítóképünkön Peggy Annette Whitson női űrhajósrekorder 2017 márciusában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!