Járvány

2020.04.08. 19:00

Lefékezi az összes továbbított üzenet küldését a Whatsapp

Annyi koronavírusról félreinformáló üzenet dől ki, hogy szigorú intézkedést kényszerült bevezetni az üzenetküldő.

Forrás: Shutterstock

A Facebook tulajdonolta Whatsapp hivatalos blogbejegyzésében közölte, hogy a rém- és álhírek gyors terjedését már csak úgy tudják lassítani, ha korlátozzák a nem közvetlen ismerőstől kapott üzenetek továbbítását.

Mostantól egészen pontosan egy üzenetet fogunk tudni kapásból továbbítani.

Ezzel persze nem lehet megállítani az álhíreket, de le lehet fékezni a terjedés tempóját, hiszen aki azzal van elfoglalva, hogy a másoktól kapott irományokat egy halom címzettnek továbbítja, az kénytelen lesz egyenként újra és újra címezni mondandóját. Nehézkes lesz így a csodaszerekről és zavaros megoldásokról szóló tanokat sokszorosítani.

Ezzel persze jobb megoldás híján az ártalmatlan pletykálkodás lehetőségét is erősen korlátozzák.

Minden üzenettovábbítás káros?

Egyáltalán nem – fogalmaz a Whatsapp.

„Tudjuk, hogy számos felhasználó továbbít hasznos információt, ahogyan vicces videókat, mémeket, magvas gondolatokat és imákat is, amelyeket fontosnak éreznek. Az utóbbi hetekben sokan a WhatsApp segítségével szerveztek nyilvános eseményeket a frontvonalon dolgozó egészségügyi szakemberek támogatására.

Azonban jelentősen megnőtt azon üzenettovábbítások száma is, amelyeket a felhasználók túlzónak éreztek, és félrevezető tájékoztatást tartalmaztak. Fontosnak tartjuk az ilyen üzenetek terjedésének lassítását, hogy a WhatsApp továbbra is a személyes beszélgetések felülete maradhasson.”

Miért éppen most vezetik be a korlátozást?

Mióta csak a Whatsapp létezik,

világszerte sokan használják arra, hogy hamis tartalmakat osszanak meg a segítségével.

A továbbítás lehetőségét először 2018-ban kezdték korlátozni, mikor Indiában tömeges lincselésekbe torkollott egy illegális szervkereskedőkről szóló álhír. A szegény és alacsonyan iskolázott indiai lakosság jelentős részének szinte egyetlen hírforrása az ingyenes Whatsapp, amin megállíthatatlanul terjedt a rágalom, s folytatódott a kegyetlenkedés.

Most, a járvány alatt csúcsra járatják a vad képtelenségek, nem létező gyógymódok, s az összeesküvés-elméletek továbbítását. Messze nem csupán a Whatsappon, s nem csak Indiában, hanem például Angliában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!