Nagy szoftverteszt

2020.04.20. 06:00

Melyik ma a legjobb ingyenes és fizetős vírusvédelem?

Az Android Central tesztelt vírusvédelmi szoftvereket és győzteseket is hirdetett.

Forrás: Shutterstock

Tökéletesen biztos megoldás persze nincs és kifogástalan teszt sem. Nem ismert, hogy pontosan hány szoftvert és milyen módszerekkel vizsgált az Android Central: mindenesetre a portál átfogó próbának vetette alá az alábbi programokat.

Összesítésben első: Bitdefender Antivirus Plus

Már régen kiugró, vagy akár kifogástalan eredményeket hoz a rosszindulatú programok elleni védelemben, megállítja a trójaiak, a rootkit, a ransomware és a férgek támadásait, megakadályozza, hogy ezek a fenyegetések bekerüljenek a számítógépre. Felismeri az adathalász rendszereket és figyelmeztet rájuk. Nagy eséllyel blokkolja azokat a weboldalakat, amelyekről ismert, hogy rosszindulatú fájlokat és linkeket tartalmaznak.

Nem tartalmaz tűzfalat, ami pedig gyakran létfontosságú az operációs rendszer biztonságos működtetéséhez – ehhez a Bitdefender Total Security-t kell megvenni, amiben már van szülői felügyelet és eszközoptimalizáló is.

Másik hátránya, hogy meglehetősen lassan végzi el a számítógép vizsgálatát, akár 50-80 százalékkal hosszabb ideig dolgozik, mint a legtöbb víruskergető.

Előnyei:

Valós idejű védelem

A fenyegetések automatikus eltávolítása

A közösségi média védelem

Biztonsági böngészőkiterjesztés

Hátrányai:

Hosszú beolvasási idő

Nincs tűzfal

Másik jó választás: Kaspersky Total Security

A Kaspersky programja olyan kevéssé terheli a számítógépeket, hogy gyakorlatilag észrevétlenül fut. Izgalmas szolgáltatása a virtuális „billentyűzet”, ami védelmet nyújt a nyomkövetők ellen: ha ezzel írunk be valamit – például banki adatokat –, akkor az információkat nem rögzítik, a bejelentkezési adatok rejtve maradnak.

Sokoldalú szülői felügyeletet nyújt: akár még az is beállítható, hogy a gyerek hány órán keresztül használhatja a számítógépet. Tűzfalat is tartalmaz, amely figyelemmel kíséri az internet-kapcsolatot, és a biztonságos böngészés érdekében figyelmeztet a veszélyes webhelyekre és az adathalászatra.

Pár éve elterjedt a hír, hogy a Kaspersky megbízhatatlan, adatokat gyűjt a felhasználókról. Az Egyesült Államok intézményei már nem használják a programot. Jóhiszeműsége bizonyítására a Kaspersky európai központokat hozott létre.

Előnyei:

Virtuális billentyűzet

Szülői felügyelet

Rosszindulatú programok elleni védelem

Tűzfal

Hátránya:

Adatszivárogtatással vádolták

Legjobb alap-víruskereső: Vipre Advanced Security

Annak ajánlott, aki kevés extra funkciót igényel, s szeretné, ha a számítógépet kevéssé terhelné a vírusirtó.

A Vipre leállítja a rosszindulatú fájlok letöltését, karanténba helyezi a problémásakat, mielőtt még megfertőzhetnék a számítógépet. Figyeli az e-maileket, és szintén karanténba helyezi a gyaníthatóan rosszindulatú linkeket vagy mellékleteket tartalmazó leveleket.

Megnyerő, hogy jól működő tűzfalat is tartalmaz.

Előnyei:

Megbízható malware védelem

Tűzfal

Nem lassítja a gépet

Hátránya:

Időbe telik a nehézkesen beállítható program elsajátítása

Legjobb ingyenes víruskereső: Avast Free Antivirus

Az Android Central szerint az Avast messze a legjobb az ingyenes víruskeresők között. Számos extra szolgáltatása közül ki lehet emelni a jelszókezelőjét, valamint a beépített VPN-t, ami jól véd az adware-ek és a trackerek ellen. Könnyű beállítani, azaz nem kell sokat bajlódni a konfigurálásával.

Nagy dobás, hogy automatikus játékmóddal szerelték fel, ami felismeri, ha online játék megy a gépen, s ennek megfelelően átirányítja az erőforrásokat.

Mivel ez ingyenes program, számos felbukkanó hirdetést kell elviselni, ha megnyitjuk az irányítópultot. A reklámok elkerülésének egyetlen módja, hogy megvegyük a fizetős változatot.

Előnyei:

Ingyenes

Automatikus játékmód

Beépített VPN

További szolgáltatások, mint például a jelszókezelő

Hátránya:

Felugró hirdetések

Legjobb VPN-nel: McAfee Total Security

Régi motorosról van szó, amelyik éveken át elég rossz hírnevet szerzett azzal, hogy meglehetősen pazarlóan bánt a számítógép erőforrásaival.

A tesztelők újra az egyik legjobb programnak tartják, amely szinte mindig magas pontszámokat szerez a rosszindulatú programok elhárításával. Időnként azonban még lassulást eredményez, főként mobilon futtatva.

Mindent tud, amire az eszközök védelmében szükség lehet, van biztonságos VPN-je, amely védelmezi az online identitásunkat. Tartalmaz tűzfalat, szülői felügyeletet, tartalomszűrőket.

Előnyei:

VPN

Szülői felügyelet

Webkamera védelme

Kriptovaluták védelme

Tűzfal

Hátránya:

Néhány eszköz lassulása

Legjobb ID védelemmel: Norton 360 with LifeLock

Régóta a vírusvédelmi iparág nagyágyúja, nem meglepő, hogy a legjobb vírusvédelmi megoldások közé tartozik. A Norton 360 érdeme, hogy a LifeLock-kal való partnersége segíti a személyes adatok fokozott védelmét.

A LifeLock figyelemmel kíséri az online fekete piacokat, és figyelmezteti a felhasználót, ha e-mail címét, születési dátumát, társadalombiztosítási számát vagy akár online fiókba való bejelentkezési adatait illegálisan értékesítik. Ha személyazonosságunkat ellopták, a LifeLock segít visszaállítani.

A Norton 360 fejlett eszközökkel véd a támadó, rosszindulatú weboldalakkal szemben, VPN-nel rendelkezik, s csökkenti az idegesítő célzott hirdetések számát, mivel semlegesíti az adware-t és a nyomkövetőket.

Kellemetlen, hogy érzékelhető lassulást okoz a kisebb teljesítményű számítógépek működésében.

Előnyei:

LifeLock ID védelem

Kiváló malware védelem

Biztonságos banki eszközök

VPN

Hátrányai:

Az eszközök észrevehető lelassulása

Drága

Banki szolgáltatásokhoz a legjobb: Trend Micro Antivirus + Security

Nem könnyű beállítani, írják a tesztelők, de konfigurálás után kiváló vírusvédelmi megoldásnak bizonyult: az egyetlen program az elmúlt években, amelyik minden alkalommal 100 százalékos védelmet nyújtott – igaz, le is lassítja a gépet.

Híresen jó technológiával és adatbázissal rendelkezik: így felismeri a rosszindulatú weboldalakat.

Egyik legjobb eszköze a Pay Guard, amit kifejezetten arra terveztek, hogy megvédje a felhasználó személyes, pénzügyi és számlainformációit, míg online bankol vagy vásárol. A Pay Guard biztonságos tárolóban tárolja a hitelkártya- és bankszámlaszámot, közreműködésének köszönhetően az adatainkat nemigen lehet elfogni vagy ellopni.

Előnyei:

Tökéletes védelmi pontszámok

Pay Guard

Webadatbázis

Hátrányai:

Nehéz beállítani

Érzékelhetően lassítja a gépet

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!