Járvány

2020.06.05. 23:36

A siket lány esete az Instagrammal – kérése nem maradt válasz nélkül

Talán még másoknál is inkább megkeserítette a siket és nagyothalló emberek életét a járvány. A segítség mindenkinek hasznos lehet.

Forrás: Shutterstock

Még április végén egy 11 éves siket lány, Shaylee Mansfield közzétett egy videót a Twitteren.

For over 30 years, DHH people fought for captioning. More people r now relying on technology during coronavirus. Shaylee Mansfield, Deaf girl, had enough! She sends a loud message to " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@instagram to add #instacaptioning on their platform for over 400 Deaf & hard of hearing people. pic.twitter.com/1V0IOqPqcz

Nem értem az Instagramon kedvenceimet! – írta. – Hogy miért? Mert nincsenek feliratozva!

Shaylee édesanyja magyarázta az MIT Technology Reviewnak, hogy a videócsevegés végtelenül megnehezítette a hallássérültek életét, mert a maszkokkal fedett arcokról nem tudnak már szájról olvasni sem. A siketek eddig is sokkal kevesebb megértésben részesültek környezetük részéről, mint a másfajta hátrányt elszenvedő emberek.

Még nagyobb a baj, mint a koronavírus kitörése előtt volt

– mondja Sheena McFeely, az édeanya.

A siketek már régen harcolnak a videók képaláírásáért, ami ma még indokoltabb lenne, mint valaha.

Shaylee sok kedvelést és újramegosztást ért el a Twitteren. S bár az Instagramtól nem érkezett hivatalos válasz a kérésére, s Google nem hagyta válasz nélkül,

hiszen már régen léteznek olyan technológiák, amelyek élőben képesek feliratozni az elhangzott beszédet.

Május 21-én a Google bejelentette, hogy újdonsült videós csevegő funkciója, a Google Meet mostantól olyan élő feliratozási képességeket is tartalmaz, amelyek másodpercek alatt szövegesre írják át a beszédet.

A távolságtartás ideje nagy slágerszoftverének, a Zoomnak a szóvivője szerint a program akadálymentessé tétele, így a feliratozás is kiemelkedő fontosságú számukra.

A siket közösség számára fejlesztett alkalmazások rendkívül sokat segítenek – és nem csak a rászorulókon.

Az egyik ilyen program az Ava, amit Thibault Duchemin készített. Duchemin siket szülőkkel nőtt fel, és gyakran kellett segítenie őket a mindennapi kommunikációban.

" width="640" height="360" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

Ez az app mesterséges intelligencia segítségével automatikusan jelen időben feliratozza a beszélgetéseket bármilyen videócsevegésből, telefonálásból, akármilyen platformon zajlanak is.

Eredetileg csak szeptemberben akartuk kihozni a szoftvert, de a szükséghelyzetben három hét alatt elkészült – mondja Duchemin.

A program nem csak a siketek számára hasznos: jól jön azoknak is, akiknek például szöveges átiratot kell készíteniük, vagy nagyon rossz minőségű a videókapcsolatuk.

A feliratozás sem nem old meg minden problémát

Sürgős megoldást igényel a probléma kórházakban, ahol nincsenek, vagy nagyon kevesen vannak a szükséges távolságtartást lehetővé tevő jelnyelvi tolmácsok.

A maszkok alatt beszélő egészségügyi személyzet nem tudja megértetni magát a siket betegekkel.

Jobb híján az Egyesült Államokban átlátszó orvosi maszkokat kezdtek gyártani, amiken átlátszik az ápolók és az orvosok szájmozgása.

Ezek a maszkok – miként a digitális megoldások sem – sajnos nem tökéletesek, hiányoznak róluk a szűrők, az oldalaik rést hagyva elmozdulnak a helyükről: mégis jobbak a semminél.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!