Nagy riadalom

2020.06.15. 06:00

Volt ám meglepetés: kínaiul jöttek az SMS-ek

Először valamiféle durva hackelésre gyanakodtak az amerikai felhasználók.

Forrás: Shutterstock

Szokatlan incidens történt tegnap az Egyesült Államokban: a Verizon mobilszolgáltató ügyfelei kínai karakterekkel teletömött SMS-eket kaptak a Google Fi virtuális szolgáltatónál lévő ismerőseiktől és családtagjaiktól.

Így néztek ki az SMS-ek
Fotó: Android Police

A hiba javarészt az olyan SMS-eket érintette, amelyeket a 160 karaktert meghaladó hosszuk miatt több különálló üzenetként kaptak meg a címzettek – írja az Origo.

Elsőként sokan valamiféle adattörésre, illegális tevékenységre gyanakodtak, de elég gyorsan kiderült, hogy nem erről van szó: a Verizon UTF-8 helyett UTF-16BE karakterkódolással továbbította az üzeneteket, így a bennük lévő karakterek tévesen kínai karakterekként jelentek meg a címzetteknél.

Ebből sejthetően a címzettek által kapott „kínai” szövegek teljesen értelmetlenek voltak. A hibát pár óra alatt sikerült elhárítani. Az Android és iOS rendszerű mobilok tulajdonosainál egyaránt rosszul jelentek meg a kapott üzenetek.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!