Járvány idején

2020.09.11. 15:00

Az olaszok a legmagányosabbak egész Európában

De a magyar lakosság sem áll valami fényesen: a tíz „legmagányosabb ország” között vagyunk.

Forrás: Shutterstock

Európa országai lassan kezdik megszokni az életet a koronavírus-világjárvány árnyékában. Olaszország – a világjárvány által legjobban sújtott országok egyike –lazított a társadalmi távolságtartási intézkedéseken, ám a világjárvány rányomta bélyegét a lakosok mentális egészségére: a Kaspersky új kutatása szerint az olasz Európa legmagányosabb nemzete, ugyanis

április óta ötből három (59%) olasz érezte magát magányosnak.

Az olaszok több mint egyharmada állítja, hogy magányosabbnak érzi magát, mint a világjárvány kitörése előtt. Ezeket az érzéseket nem meglepő módon elsősorban az váltotta ki az olaszok körében, hogy nem találkozhattak személyesen a barátaikkal vagy a családtagjaikkal (78%), illetve hogy nem hódolhattak a hobbijuknak vagy nem sportolhattak (49%).

Európában olyan trend is látható, hogy a városi területeken élők nagyobb valószínűséggel érzik magukat magányosnak, mint a vidéken élők. Nem kivétel ez alól Olaszország sem, ahol a kis- vagy nagyvárosokban élő olaszok közül ötből három érezte magát magányosnak a világjárvány alatt, míg a vidéki falvakban élők esetében ez csak a válaszadók kevesebb mint a felére volt igaz.

Összehasonlításképpen, a

városi területeken élő összes európai válaszadó 54%-a érezte magát magányosnak a krízis kezdete óta, míg a máshol élők esetében ez az arány csak 45% volt.

Kathleen Saxton pszichoterapeuta, a Psyched alapítója szerint egyáltalán nem meglepő, hogy Olaszországra ilyen erős hatást gyakoroltak a társadalmi távolságtartási intézkedések, hiszen az olasz nemzet éppen a közösségi szellemről és az erős családi kötelékekről ismert.

A szakember szerint „A koronavírus-fertőzöttek magas számának és az ennek következtében országszerte bevezetett kijárási korlátozások fényében nem csoda, hogy a magány ilyen sok embert érintett. Az, hogy éppen akkor nem lehetünk együtt a szeretteinkkel és azokkal, akik vigaszt nyújthatnak nekünk, amikor az érzelmi, fizikai, anyagi és spirituális jóllétünket is veszély fenyegeti, az olyan érzés, mintha hirtelen óriási szegénységbe taszítanának minket.”

A Kaspersky megállapította, hogy az olaszok túlnyomó többsége (84%-a) más európai sorstársaikhoz hasonlóan a technológiát hívta segítségül a magánya enyhítéséhez a világjárvány alatt. Az olaszországi válaszadók közül több mint kétharmada mondta, hogy a telefonhívások, videóhívások és azonnali üzenetváltások segítettek abban, hogy kevésbé érezzék magukat magányosnak, több mint a felük pedig TV-nézéssel, filmnézéssel vagy zenehallgatással igyekezett enyhíteni egyedüllétét.

„Hálásak lehetünk azért, hogy legalább az okoseszközökön keresztül tarthatjuk egymással a kapcsolatot. Emellett rengeteg olyan online szolgáltatás is van, amelyek segítenek enyhíteni az izoláltság érzését. A világjárvány második szakaszában mi arra buzdítjuk az embereket, hogy mindig biztonságosan használják az online szolgáltatásokat, hogy valóban élvezhessék a technológia biztosította előnyöket” – mondta David Emm, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója.

A tíz „legmagányosabb ország” között találjuk Magyarországot is 50%-kal.

Európai ország

Az emberek %-os aránya, akik a koronavírus-járvány kitörése óta magányosnak érezték magukat

Olaszország

59%

Belgium

58%

Franciaország

56%

Egyesült Királyság

55%

Csehország

53%

Portugália

53%

Románia

52%

Magyarország

50%

Spanyolország

50%

Németország

48%

Ausztria

47%

Hollandia

46%

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!