Webes dominancia

2020.10.26. 12:12

Megmutatjuk, mennyire terpeszkedik a Google a keresőpiacon

Monopolista őrnek, versenyellenesnek nevezte az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma a most indított perben a Google-t.

Forrás: Shutterstock

Mint beszámoltunk róla, az amerikai állam pert indít a Google ellen monopoltevékenység miatt. Jeffrey Rosen igazságügyi miniszterhelyettes a hivatalos közleményben is meglehetősen árnyalatlanul fogalmazott. Leszögezte: a Google „a versenyre nézve kártékony kizárólagos gyakorlatával fenntartotta monopol hatalmát” a keresőszolgáltatásokban és az ehhez kapcsolódó reklámok területén. Hozzáfűzte, hogy ez a monopólium elfojtja a lehetséges innovációkat a jövőben.

A miniszterhelyettes

„az internethez vezető kapu monopolista őrének” minősítette a Google-t.

Elsősorban fogyasztóvédelmi vonatkozásokban kifogásolják a Google túlhatalmát.

Sérelmezik az egyébként jól ismert gyakorlatot, hogy a keresőóriás jelentős összegek kifizetésével (is) eléri, hogy az eszközgyártók, szolgáltatóknak és a böngészőfejlesztők a Google-t tegyék alapértelmezett keresőmotornak minden eszközön és böngészőben.

A minisztérium szerint az ilyen megállapodások az Egyesült Államokban az összes keresési lekérdezés csaknem 60 százalékát teszik ki, s ráadásul a felhasználó útja a neten leginkább a Google saját Chrome böngészőjén és egyéb eszközein) keresztül vezet.

Ennek eredményeként a Google

„annyira dominánssá vált, hogy a Google már nem csak a vállalatot és a Google keresőmotorját jelentő főnév, hanem az interneten keresést jelentő ige is lett”

– rögzíti a minisztérium.

Nehéz persze a tekintélyes intézmény kemény megállapításain meglepődni, hiszen ezzel nagyjából mindenki tisztában van, aki már keresett valamit az interneten.

Mint a Statista ábrája szemléletesen ábrázolja, a Google dominanciája az Egyesült Államok keresési piaca felett valóban monopóliumnak tűnik. A Statcounter adatai alapján a Google piaci részesedése jelenleg 81,5 százalékos az asztali eszközökön és csaknem 95 százalékos a mobilokon (nem számoltak a tabletekkel).

Infographic: Google's Search Dominance | Statista

A Google válaszában „mélyen hibásnak” nevezte a pert, és kijelentette, hogy „az emberek azért használják a Google-t, mert úgy döntenek, s nem azért, mert kénytelenek lennének, vagy mert nem találnak alternatívákat.”

Ez a per szerintük semmit sem segítene a fogyasztókon. Ellenkezőleg, állítja a keresőóriás, mesterségesen segítené a gyengébb minőségű keresési alternatívákat, emelné a telefonárakat, és megnehezítené az emberek számára a használni kívánt keresési szolgáltatások megszerzését.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!