Lehet még fejlődni

2020.11.07. 15:00

Csak jobbak az árufeltöltők, mint a robotok (videó)

Polcvizsgáló robotokkal akarták helyettesíteni az amerikai Wallmartban a dolgozókat.

A guiding robot is pictured during the 6th China Mobile Global Partner Conference in Guangzhou city, south China's Guangdong province, 6 December 2018. The 6th China Mobile Global Partner Conference kicked off in Guangzhou city, south China's Guangdong province, 6 December 2018. With the theme "5G Connects New Era", the event will invite 200 partners and arrange 100+ demo booth in 8 major sectors, target 100K visitors including almost all China Mobile Senior Executives across all departments from HQ and all branches, also the key Influencers for tech adoption such as Telco engineer, Architect etc. As one of the key partners, Intel will have multiple of activities including demo booth, speeches, MOU ceremony, joint lab announcement and close door meetings with China Mobile executives and etc.. In 152 Sqm demo booth, we will have 21 demos covering overall 5G, AI, client and product, meanwhile we’ll also arrange open speeches and rich interactive programs at Intel booth to drive the traffic.

Forrás: AFP

Fotó: Zhong Zhenbin

Finoman szólva nem segítették nagyban a robotok az árufeltöltők munkáját.

Az elmúlt években az amerikai áruházláncok közül a Walmart élen járt a különféle robotokkal való kísérletezésben. Ennek keretében körülbelül 500 üzletében még

polcvizsgáló robotokat is bevezetett, ezek az eladótérben gördülve folyamatosan figyelték az árukészlet feltöltöttségét.

A fejlesztéssel a Walmart csökkenteni kívánta a polcok figyeléséhez szükséges munkaerő mennyiségét, továbbá az illetékesek elképzelései szerint így ritkábban fogytak volna el a polcokról termékek. Végső soron az árufeltöltők segítőiként tekintettek a robotokra, nem az emberek leváltása volt a cél – írja a Magyar Nemzet.

Az ötlet nem volt rossz, ám kudarccal zárult: egyszerűen nem voltak eléggé hasznosak az eszközök, konvencionálisabb megoldásokkal és árufeltöltőkkel is sikerült javítani a készletnyilvántartást.

Ráadásul az aránylag nagy méretű robotok a vásárlóknak és az árufeltöltőknek is rendszeresen az útjukban voltak, egyesekből szorongást váltottak ki. A videón látható az egyik akció közben.

Ennek megfelelően a Walmart szerződést bontott a robotok Bossa Nova nevű tervezőcégével, ami mélyütést jelentett a Carnegie Mellon Egyetemen született startup számára: dolgozóinak felét kénytelen volt elküldeni, vezetése jelenleg alternatív üzleti lehetőségek keresésével van elfoglalva.

A csapás súlyos, hiszen a Walmart januárban még arról beszélt, hogy a 4700 egyesült államokbeli üzletéből olyan ezerben kívánja bevezetni a polcvizsgáló robotokat, a szerződés felmondásakor viszont csak ötszázban tűntek fel ténylegesen az eszközök.

A mostani fordulat azonban nem jelenti azt, hogy a Walmart lemondott volna a modernizálásáról, továbbra is aktívan tesztel különféle hatékonyságot fokozni képes fejlesztéseket, érdeklődik az új ötletek iránt, beleértve a robot segítőket.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!