Ország-világ

2020.12.09. 22:46

Hackerek fértek hozzá a Pfizer/BioNTech-vakcina adataihoz

A tesztalanyok személyes adatai nem szivárogtak ki, de nem tudni, milyen egyéb információkhoz férhettek hozzá az elkövetők.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Chinnapong

Illetéktelenek fértek hozzá a Pfizer és a BioNtech vállalat által közösen kifejlesztett koronavírus-oltóanyaggal kapcsolatos adatokhoz egy, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) elleni kibertámadás során – közölte szerdán az amerikai gyógyszergyár és a német biotechnológiai cég.

A gyógyszerek és vakcinák európai uniós engedélyeztetésével foglalkozó EMA néhány órával korábban közölte, hogy kibertámadás érte.

A Pfizer és a BioNTech szerint a tesztalanyok személyes adatai nem szivárogtak ki, s az EMA biztosította őket, hogy a történtek nem lesznek kihatással az engedélyeztetési folyamat ütemtervére.

Egyelőre nem világos, hogy miként zajlott le a kibertámadás, ki a felelős azért, és milyen egyéb információkhoz férhettek hozzá az elkövetők.

A Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett oltóanyagot Nagy-Britanniában már engedélyeztették. Az EMA a tervek szerint december 29-ig le akarja zárni az oltóanyag kiértékelését, bár közölte, hogy ez az időpont még változhat.

A Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy a világjárvány alatt fokozódtak a kibertámadások az egészségügyi szervezetek ellen, és elsősorban Észak-Koreához, Iránhoz, Vietnamhoz, Kínához és Oroszországhoz köthető hackereket gyanúsítanak azzal, hogy információkhoz, illetve lehetséges gyógymódokhoz próbálnak hozzájutni ilyen módon.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!