Közösségi szürreál

2021.01.29. 18:00

Mellbimbók, félreértések: ötből négyszer rosszul döntött a Facebook

Meghozta első döntéseit a Facebook újonnan felállított felügyeleti szerve csütörtökön, és megállapította, hogy a közösségi oldal az öt vizsgált esetből négyben hibásan járt el a moderálás során.

Forrás: Shutterstock

Az egyik hírhedt esetben egy

mellrákkal kapcsolatos Instagram-bejegyzést törölt az oldal automatikusan, mert női mellbimbók voltak láthatók rajta,

a testület azonban úgy ítélte, hogy ilyen esetben kivételt kell tenni a meztelenséggel kapcsolatos irányelvek alkalmazása alól.

A határozat szerint hibásan jártak el azon poszt eltávolításakor is, melyen egy – tévesen – Joseph Goebbels náci propagandaminiszternek tulajdonított idézet volt olvasható, minthogy a felhasználónak nem volt célja annak népszerűsítése,

pont az abban megfogalmazottak ellen foglalt állást.

Egy olyan bejegyzést is vissza kell állítani, amely téves információkat tartalmazott a koronavírusról, a szakemberek szerint ugyanis az nem jelentett veszélyt.

Végezetül egy halott szíriai kisgyereket ábrázoló fényképet is hibásan törölt a felügyeleti tanács szerint a Facebook, mivel az ugyan sértő volt, nem érte el a gyűlöletbeszéd szintjét.

A testület, amely tavaly ősszel kezdte meg a működését, ezért

elrendelte a szóban forgó, korábban eltávolított négy poszt visszaállítását.

Elemzők szerint az első határozatokat komoly nemzetközi figyelem övezi, ugyanis azok adhatnak egyfajta képet arról, hogy a szerv mennyire független a világ legnagyobb közösségi oldalának számító platformtól, különösen most, amikor Donald Trump előző amerikai elnök fiókjának felfüggesztésével kapcsolatban is zajlik már az eljárás.

Michael McConnell, a testület társelnöke arról számolt be, hogy a Trump-ügyben még „rendkívül korai szakaszban” tart a folyamat.

Eddig mintegy 150 ezer bejegyzés és fiók törlése ellen nyújtottak be fellebbezést,

a tájékoztatás szerint a sokakat érintő ügyeket veszi előre, s nem is vizsgálnak ki minden egyes panaszt.

A Facebook a moderálási gyakorlataival, az álhírekkel és gyűlöletbeszéddel szembeni, sokak szerint nem megfelelő fellépésével kapcsolatos bírálatokra reagálva hozta létre a felügyeleti szervet, amely – kötelező érvényű – döntései során nem veheti figyelembe a vállalat érdekeit.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!