SUSE trendek

2021.02.26. 09:37

A konténerek hajtják a innovációt 2021-ben

Éppenséggel a konténertechnológia jelenti az új utat a gyors és kockázatmentes innovációhoz.

Forrás: Shutterstock

Friss kutatások szerint a konténerek megkönnyítik az alkalmazások fejlesztését, futtatását és hordozását, ezért már a vállalatok 87 százaléka alkalmazza az adatközpontokban és a felhőben. Az egyre népszerűbb megoldás használata a következő években várhatóan az erőforrásszegény edge területeken terjed leginkább, ahol egy év alatt máris 11 százalékos növekedést ért el.

Tavaly már a vállalatok 87 százaléka vett igénybe konténereket éles termelési környezetben, amint a Rancher Labs friss kutatása rámutatott. Konténertechnológiával egyszerűbben és gyorsabban fejleszthetők, üzemeltethetők, modernizálhatók és mozgathatók az alkalmazások, ami jól támogatja a vállalatok digitalizációs törekvéseit. Az egyre népszerűbb eszközök kezelése ugyanakkor nehézkes, ezért használatukhoz szükség lehet a felügyeletet megkönnyítő megoldásokra.

Kísérleti projektekből a termelésbe

A szervezetek az utóbbi években egyre inkább felismerték, hogy a konténerek felgyorsítják és egyszerűbbé teszik az alkalmazások fejlesztését, működtetését és hordozását a különböző környezetek között. Ezért a legtöbb helyen a kutatási és fejlesztési környezetek és pilot programok után

egyre nagyobb arányban használnak konténereket immár a teljes vállalaton belül, különféle környezetekben.

2019-ben még 71 százalék használta az adatközpontokban a konténereket, ez a szám egy évvel később 63-ra csökkent, míg a felhőben futtatott konténerek aránya 67 százalékra emelkedett. A hibridfelhős törekvéseket minden bizonnyal a COVID-19 és a nyomában járó változások is felgyorsították. A SUSE szakértői szerint ez a növekvő arány érettebb gondolkodásra utal, és azt jelzi, hogy a szervezetek az egyre inkább teret nyerő vegyes környezetek kulcsfontosságú elemének tartják a konténertechnológiát.

Út a modernizációhoz

A kutatásból az is kiderült, hogy a szervezetek előszeretettel veszik igénybe a technológiát korszerűsítéshez. A válaszadók 67 százaléka használja a konténereket ahhoz, hogy a legmodernebb, mikroszolgáltatás-alapú alkalmazásokat biztosíthassák. Ahol ugyanis áttérnek a konténerekre, ott a fejlesztő csapatok párhuzamosan dolgozhatnak az egyes mikroszolgáltatásokon. Mindegyik csapat a saját területén belül tevékenykedhet, ami észszerűsíti a fejlesztést és felgyorsítja az üzembe helyezést. Akadt a kutatásban olyan szervezet, ahol a funkciók tesztelése és a kiadás közötti időszak régebben hat hónapba telt, ám a konténerek segítségével mostanra két hétre csökkent.

Lépést tartva a fejlődéssel a szoftvergyártók szintén egyre több konténerizált alkalmazást adnak ki, amelyeket az ügyfeleik egyszerűen tudnak futtatni Kubernetes környezetben. Így azonban egyre növekvő számú konténert és Kubernetes rendszert kell felügyelniük a szervezeteknek, ami nehézkes lehet. A feladat azonban jelentős mértékben leegyszerűsíthető olyan dedikált eszközökkel, mint a SUSE portfóliójában nemrég elérhetővé vált Rancher Kubernetes-felügyeleti megoldás.

A peremen is hódít

Az IDC előrejelzései szerint 2024-re az edge computing piac értéke 250,6 milliárd dollárra nő, mivel a következő digitális átalakítási hullámot ez a terület fogja hajtani. Ezt a szervezetek is egyre inkább felismerik, és igyekeznek itt is kihasználni a konténerek előnyeit. 2019-ben még csak a válaszadók 50 százaléka használta peremhálózati környezetben a konténereket, 2020-ra már 62 százalékuk, és a szám várhatóan tovább nő a következő években.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!