Kérdések a mennynek

2021.02.10. 16:45

Sikeresen Mars körüli pályára állt a kínai űrszonda

Az űrszonda csaknem héthónapos utazás után célba ért.

Forrás: Shutterstock

A Tianven-1 (a neve magyarul: Kérdések a mennynek) 3000N tolóerejű fékezőrakétáját pekingi idő szerint este 7óra 52 perckor indították be az űrszonda lelassítására – közölte a Kínai Nemzeti Űrhivatal (CNSA).

Az űrszondát, leszállóegységet és a marsjárót szállító űrhajó

15 perc alatt lassult le annyira, hogy a Mars gravitációja be tudja fogni,

és elliptikus pályára álljon a vörös bolygó körül. Az orbitális pályán a legközelebb 400 kilométerre lesz a Mars felszínétől.

Tíz földi napra van szüksége ahhoz, hogy megkerülje a bolygót.

Az űrszonda a Mars körüli pályán elkezdi a bolygó tudományos megfigyelését kamerái és műszerei segítségével.

Az űrszonda által február 10-én készített kép a Marsról, amikor az űreszköz 2,2 millió kilométerre volt a bolygótól
Fotó: MTI/AP/Hszinhua/CNSA

Tavaly július 23-án indult a Földről. 202 napig utazott az űrben, míg elérte a Marsot. Közben négy orbitális korrekciót és egy mélyűrbeli manővert hajtott végre. Útja során mintegy 475 millió kilométert tett meg, és mikor a Mars körüli orbitális pályát elérte, 192 millió kilométerre volt a Földtől.

A szondától érkező tudományos adatokat 10,7 perces késéssel fogja az észak-kínai Tiancsinben álló 70 méteres átmérőjű állítható rádióteleszkóp.

A Tianven-1 több orbitális korrekciót végez, mielőtt végleges Mars körüli pályára áll. A szonda felderíti a potenciális landolási helyszíneket is, ahova

leszállóegysége májusban vagy júniusban leszáll majd.

A leszállóegység egy 240 kilogramm súlyú marsjárót juttat a bolygó felszínére. A landolás hét percig tart majd, és helyszíne a Mars északi féltekéjének Utopia Planitia elnevezésű térsége lesz.

Sikeres landolás esetén a napelemekkel működő rover 90 napig végez kutatásokat a bolygó felszínén. Tanulmányozza a talajt és az ősi élet nyomait keresi, földradarjával a lehetséges föld alatti víz és jég nyomait kutatja.

Először küldtek a kínaiak önálló űrszondát a Marshoz. 2011-ben az oroszokkal közösen indított szondájuk nem tudta elhagyni a Föld légkörét.

A kínai űrszonda egyike annak a három Mars-missziónak, amely februárban megkezdi munkáját a vörös bolygónál. Az Egyesült Arab Emírségek Amal (Remény) elnevezésű űrszondája kedden érkezett meg a Marshoz. A szonda orbitális pályára állt a bolygó körül, de nem fog landolni, hanem a magasból vizsgálja a bolygó légkörét és időjárási jelenségeit.

Az Egyesült Államok egytonnás Perseverance (Kitartás) elnevezésű űrszondája, a NASA eddigi legambiciózusabb Mars-missziója február 18-án éri el a bolygót, és nyomban landol is a sziklás Jezero-kráterben.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!