update

2021.02.13. 22:55

Újabb Windows 10 támogatása szűnik meg

Egyelőre a rendszert futtató számítógépek még harmadán fut.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Windows 10 feszített tempójú fejlesztésével szokás szerint kellemetlen helyzetbe hozta magát és a számítógépezők egy részét a Microsoft, idén májusban az operációs rendszer újabb főverziójának támogatása szűnik meg – írja az Origo.

A vállalat felhívta rá a figyelmet, hogy a Windows 10 November 2019 Update (v1909) utoljára idén májusban kap biztonsági frissítéseket, azaz júniustól kezdve nyugdíjba vonul.

Ez problémának tűnik, az AdDuplex információi alapján idén januárban még a Windows 10 rendszerű számítógépek 31,2 százalékán futott a nyugdíjazás előtt álló főverzió, ezzel az aránnyal pedig az operációs rendszer jelenleg második leggyakrabban használt kiadása.

Kontextusként a tavaly tavaszi utódjának piaci része 39,8%, míg a tavaly őszi Windows 10 October 2020 Update rendszeré 16,8%.

Viszont jó hír, hogy a tavaly tavaszi Windows 10 pár napja általánosan elérhetővé vált a Windows Update frissítőszolgáltatáson keresztül, azaz megkezdődött a régebbi főverziót futtató számítógépek tömeges és automatikus átállítása rá.

Ráadásul ha megtörténik az átállás, akkor a felhasználóknak már csak egy apró patchet kell installálniuk a jelenleg legújabb Windows 10-re való frissítéshez.

Ennek megfelelően a következő hónapokban drámai mértékűt zuhanhat a Windows 10 November 2019 Update használata, a támogatásának eldobásának idejére masszívan kisebb lesz a felhasználói bázisa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!