Nem lesz olcsó

2021.03.24. 06:00

A OnePLus jó kamerája már nem csak egy ígéret

Nincs ingyenebéd: a gyártó végre a kamerák minőségének feljavítására koncentrált a most bejelentett OnePlus 9 széria mobiljaival. Ez azért az árakon is meglátszik.

Forrás: Shutterstock

A OnePlus 9 széria magas képfrissítési rátát; gyors, vezeték nélküli töltést; megszokottan gyors rendszert ígér, de

a legnagyobb figyelmet a kamerára fordították a professzionális fényképezőgépeket gyártó Hasselbladdal összekarolva.

Az így kifejlesztett kamerarendszer, ami a következő csúcskategóriás okostelefonokban is megtalálható majd, a Hasselblad Camera for Mobile nevet kapta, és elsősorban a színek megjelenítésének tökéletesítésére törekszik. Ennek egyik eredménye a Natural Color Calibration with Hasselblad, aminek köszönhetően a OnePlus csúcskészülékeinek kamerái természetes és valósághű színeket rögzíthetnek.

OnePlus 9 Pro

A Hasselblad Camera for Mobile fejlesztésekor a két cég

azt az impozáns célt tűzte ki, hogy a Hasselblad fényképezőgépeire jellemző színteljesítményt egy okostelefon kamerája is képes legyen megmutatni.

Ennek érdekében a OnePlus és a Hasselblad közösen kalibrálták a OnePlus 9 és OnePlus 9 Pro szenzorait, számos laboratóriumi teszttel biztosítva a Hasselblad magas elvárásainak való megfelelést. Ezt követően több száz valós helyszínen, változatos körülmények között optimalizálták a működést „számításos fényképezés” (computational photography) segítségével, ezzel finomhangolva a színeket, hozzáigazítva azokat a felhasználók igényeihez és szokásaihoz.

Az április elejétől 379.999 forintos áron elérhető OnePlus 9 Pro (128 GB) 48 MP-es

főkamerája egyedi fejlesztésű IMX789 szenzorral és 1/1.4 hüvelykes érzékelővel dolgozik, amit a OnePlus a Sony-val közösen tervezett meg.

Olyan megoldásokat vetnek be, mint 2x2 on-chip lens (OCL), 12 bites RAW formátum, dual native ISO és digital overlap HDR, utóbbinak köszönhetően a világosabb és a sötétebb részletek egyaránt jól látszanak a fényképen. Mellette található az 50 MP-es ultraszéles látószögű kamera 1/1.56 hüvelykes Sony IMX766 szenzorral, ami továbbfejlesztett képminőséget és kevesebb képzajt eredményez. A kamera a Freeform Lens megoldással javítja fel a beérkező fényt, így a fényképek szélein jelentkező torzítás mértéke körülbelül 1%-ra csökken.

A széles látószögű kamera jó minőségű makrofotók készítésére is alkalmas, melynek során

akár 4 cm-ről is megörökíthetjük fotónk tárgyát.

A 8 MP-es telefotó kamera 3,3-szoros optikai zoomra (77 mm) képes optikai képstabilizátorral, míg a digitális zoom 30-szoros. A dedikált monokróm kamera a főkamerával együtt részletgazdag fekete-fehér képeket biztosít, emellett képeinkhez tilt shift hatást is hozzáadhatunk.

4K felbontású videót rögzíthetünk vele 120 fps képkockasebességgel, a DOL-HDR pedig akkor is jól láthatóvá teszi a felvétel tárgyát, ha az hátulról kap fényt.

Az új Hasselblad Pro mód a Hasselblad piacvezető szenzorkalibrációját először ülteti át okostelefonba. Mindez a színek pontos és természetes megjelenítését eredményezi, kiváló alapot biztosítva az utómunkához. A Hasselblad Pro mód felhasználói felülete a Hasselblad képfeldolgozási szoftverén alapul, és rengeteg lehetőséget biztosít a fotók finomhangolására, például az ISO, a fókusz, az exponálási idő és a fehéregyensúly beállításával.

A felhasználók 12 bites RAW formátummal is dolgozhatnak a gazdagabb színekért és a nagyobb dinamikai tartományért.

A OnePlus 9 Pro Fluid Display 2.0 alacsony hőmérsékletű polikristály-oxid technológiát alkalmaz, ennek köszönhetően a OnePlus 9 Pro kijelzője

1 és 120 Hz között automatikusan állítja a képfrissítési rátát az aktuális használatnak megfelelően, jelentősen csökkentve az energiafogyasztást.

A DisplayMate értékelése alapján A+-ra minősített kijelző 1300 nites maximális fényerővel, 10 bites színmélységgel érkezik. A OnePlus 9 Pro kijelzője 0,1-es JNCD (Just Noticeable Color Difference) értékű.

A OnePlus 9 Pro Qualcomm Snapdragon 888 5G mobil processzorral és X60 5G Modem-RF System platformmal érkezik. Az X60 az első modem, amely 5 nanométeres gyártási eljárással készül, gyors adatkapcsolatot és alacsony késleltetési időt biztosítva. A OnePlus 9 Pro LPDDR5 RAM és UFS 3.1 tárhellyel is rendelkezik

A Warp Charge 65T egy teljes napra elég üzemidőt biztosít mindössze 15 perc töltéssel. Az új megoldásnak köszönhetően a készülék 4500 mAh-s akkumulátora 29 perc alatt teljesen feltölthető. A Warp Charge 50 vezetéknélküli töltő 25W-os töltés esetén pedig akár 43 perc alatt tölti fel teljesen a készüléket.

OnePlus 9

Ennek az április végétől 299.999 forintért elérhető készüléknek (128 GB)

a kamerarendszere szintén a Hasselblad Camera for Mobile megoldást alkalmazza.

A három kamerából álló rendszer főkamerája 48 MP-es, és egyedi tervezésű 1/1.43 hüvelykes Sony IMX689 szenzorra épül. Támogatja a 2x2 OCL, 12-bites RAW formátumot, a dual native ISO-t és 3-HDR-t. A hagyományos, 10 bites szenzorhoz képest 64-szer nagyobb mennyiségű színinformációt tárol.

Szintén megtalálható benne egy dedikált monokróm kamera. Emellett 50 MP-es ultraszéles látószögű kamerával bír 1/1.56”-es Sony IMX766 szenzorral, és Freeform Lens technológiával.

The OnePlus 9 120 Hz-es Fluid Display kijelzője 6,55 hüvelykes, és a DisplayMate értékelése alapján A+ minősítésű. 1100 nites maximális fényerővel és HDR10+ minősítéssel bír, így HDR videók lejátszása közben jobb minőséget biztosít.

A OnePlus 9 fényerejének 8192 fokozata van, ami a különböző fényerőszintek közötti váltást természetessé és kényelmessé teszi. A 4500 mAh-s akkumulátor pedig 29 perc alatt teljesen feltölthető.

Ami az operációs rendszert illeti: OxygenOS 11

A kezelőfelület – mint a OnePlus esetében eddig is – gyors, akadozásmentes és testre szabható működést biztosít. Az új Turbo Boost 3.0 memória-optimalizáló megoldással a korábbinál akár 25%-kal több alkalmazás is futtatható a háttérben. Ezt a gyártó a memóriában tárolt adatok tömörítésével és virtuális memória használatával, vagyis a RAM-ban tárolt adatok a telefon tárhelyére való ideiglenes kiírásával éri el.

A Pro Gaming mód optimális felhasználói élményt biztosít játék közben, és blokkolja az értesítéseket, hívásokat. A OnePlus Cool Play pedig segít a hő egyenletes eloszlásában játék közben.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!