Zaj a Vörös Bolygóról

2021.03.18. 12:00

Ezt a hangfelvételt küldte a Marsról a Perseverance

Ma közölte az Egyesült Államok űrkutatási és űrhajózási hivatala (NASA) az új hangfelvétel hírét.

Forrás: NASA

Vandi Verma, a NASA egyik mérnöke szerint ez az első ilyen jellegű dokumentáció. Azt mondta, a 16 perces felvételt egy nagyjából 27 méter hosszú út során rögzítette néhány napja a Perseverance mikrofonja.

„Nagyon hangos, amikor a kerekeivel köveken halad” – ismertette Verma, aki szerint a szokatlan zajnak az az oka, hogy fémből készültek a rover azon felületei, amelyeken gurul.

A videón 0:30 körül lesz igazán erőteljes hangja a marsi közlekedésnek.

„Ha én ilyen hangokat hallanék a kocsimban, félreállnék, és hívnám az autómentőket. De ha elgondolkodunk azon, mit hallunk, és azt hol vették fel, akkor minden világossá válik” – tette hozzá kollégája, Dave Gruel.

A Perseverance a múlt héten

először próbálta ki lézerét, és küldte az alábbi hangfelvételeket a Földre.

Az egytonnás, hatkerekű jármű több mint 470 millió kilométer megtétele után február 18-án, számos kockázattal teli manővert követően landolt a Marson a 250 méter mély Jezero-kráterben. A mintegy 45 kilométer átmérőjű területet két év alatt fogja megvizsgálni a rover.

A tervek szerint egy teljes marsi évig – 687 földi napig – dolgozik majd a bolygón, ahol a mikrobiális élet nyomai után kutat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!