Járvány

2021.03.30. 12:52

Oscar-díj 2021: a torrentezők ezekre a filmekre hajtanak

A csetlés-botlás a bemutatók időzítésével alaposan felpörgeti a jogtalan letöltéseket.

Forrás: Shutterstock

Már csak néhány hét van hátra a várhatóan április 25-én tartandó Oscar-gála előtt, a jelöltek ismertek. Szokás szerint a díj várományosait nagy érdeklődés kíséri, de a legtöbb jelölt alkotás még számos országban nem érhető el jogszerűen:

ennél vonzóbb lehetőségük pedig nemigen van a kalózkodóknak.

Hiába van jogi-szervezési oka, hogy némelyik filmet csak később játszanak valamelyik térségben, sok felhasználó türelmetlen kivárni, míg végre az előfizetett csatornáján is felbukkan a várt mozi, s inkább pár perc alatt beszerzi – torrenttel.

Magyarország sem kivétel:

hónapok óta letölthetőek a menő filmek az illegális csatornákon. Vagy a másik eset, mikor csak eredeti nyelven érhető el egy alkotás valamelyik streaming szolgáltató előfizetésében, a neten ingyen keringő – ráadásul jó minőségű magyar nyelvű fordítás nélkül.

Nem mintha a késlekedés bárkit feljogosítana a kalóz beszerzésre, de a gyakorlatban mégis ez a vége a dolognak. Az otthon dolgozós, pandémiás időkben különösen vágynak a leszűkült lehetőségekkel számítógépek előtt gubbasztók a lakásba zártan is elérhető filmes élményekre.

A Muso kiberbiztonsági cég kifejezetten figyelmezteti Hollywoodot a késlekedés miatt kialakuló hatalmas anyagi veszteségekre:

a kalózkodás felgyorsul, sokan az illegális beszerzés után fordulnak.

Jogszerű forrásból elérhetetlen sok országban például a Nomadland (A nomádok földje), a Promising Young Woman (Ígéretes fiatal nő), vagy éppen a Judas and the Black Messiah.

Viszont igencsak pörögnek torrenten ezek a filmek az említett országokban és régiókban – írja a Muso.

A kalózkodás csúcsa persze még csak most jön: például a tavalyi győztes Parasite (Élősködők) iránti illegális kereslet a győztes február 10-i kihirdetésekor ugrott meg igazán. A TorrentFreak grafikája jól illusztrálja, miként változik a díjátadást követő torrent-forgalom.

A Muso szerint a késlekedés több millió jogszerűtlen letöltéshez és sokmillió dollárnyi veszteséghez vezet.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!