Haladéktalanul javítsuk!

2021.05.19. 12:28

Idegenek kukkolhatták az otthoni biztonsági kamerák felvételét

Nálunk is forgalmazzák azt az Eufy biztonsági kameracsaládot, amelyik egy szoftveres hiba folytán sokfelé rémes hibát produkált.

Forrás: AutomateLife

Most hétfőn történt, hogy különös hibáról számoltak be a Redditen. Egy felhasználó azt írja (Új-Zélandon), hogy arra lett figyelmes a biztonsági felvételeinek rutinellenőrzése közben, hogy akaratlanul is látja egy más országban (feltehetően Ausztráliában) működő kamera felvételét.

Fotó: AutomateLife

Neki három gyermeke van – panaszolja a Redditen –, s nagyon nem tartja normálisnak, hogy ilyen megtörténhet,

aggódik, hogy idegenek meg az ő kameráival kukucskálhatnak be az otthonába.

Mások is jelentkeztek hasonló problémákkal. Akadt, aki olyan zajokat észlelt, mintha bekapcsolták volna a kamera kihangosító funkcióját.

Nem túl meglepő módon számos felhasználó innét kezdve nem akarja megtartani az Eufy kameráit.

A készülékcsaládot egyébként Magyarországon is árusítják,

de nálunk szerencsére nem került napvilágra ilyen panasz.

Fotó: AutomateLife

Miután több ismert nemzetközi oldal megírta az esetet, az Eufy rövid közleményt adott ki. Ebben azt írják, hogy egy szerverfrissítés során előállt hiba miatt korlátozott számú (0,001%) kameratulajdonos hozzáfért mások felvételeihez. A jelenséget állításuk szerint csak az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Ausztráliában, Kubában, Mexikóban, Brazíliában és Argentínában lehetett észlelni.

Aggályosnak tűnik a cég Twitteren közzétett gyorsközleménye, amelyben azt tanácsolják a biztonsági kamerák tulajdonosainak, hogy 1.) Először fizikailag húzzák ki, majd csatlakoztassák újra az eszközt, majd 2.) Jelentkezzenek ki az Eufy biztonsági szoftverből és jelentkezzenek be újra.

1.Please unplug and then reconnect the device.

2. Log out of the eufy security app and log in again.

For any questions, users can contact our support team at [email protected].

Ez a válasz ugyanis megengedi azt a feltételezést, hogy felhasználói beavatkozás nélkül továbbra is fennállhat egyesek számára a biztonsági – ez már nem is rés, hanem – szakadék.

Akadhat készülék, amelyik a hardveres-szoftveres újraindítás nélkül még teljes hozzáférést biztosít mások élő videocsatornáihoz, felvételeihez, kameráihoz, zoom vezérlőihez, valamint a tulajdonos adataihoz?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!