Zsarolóvírusok, adathalászat

2021.05.28. 06:00

Magyarország a legfenyegetettebbek egyike Európában

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Kaspersky kiberbiztonsági vállalat a 2020. május – 2021. április közötti időszakra vonatkozóan megvizsgálta, hogy milyen rosszindulatú tevékenységek fenyegették az internetethasználókat Európában. Magyarország európai viszonylatban több szempontból is a kiemelkedően fenyegetett top 10 ország közé tartozik:

Magyarország az 5. legérintettebb ország a trójai zsarolóvírussal megtámadott felhasználók számát tekintve.

  • A magyar felhasználókat érte Európa-szerte az 5. legtöbb adathalász-támadás.
  • Magyarország az 5. legkitettebb ország a helyi fertőzéseket tekintve.
  • A macOS-felhasználók ellen irányuló támadásokat tekintve az európai országok között Magyarország a 7. helyen szerepel.
  • Magyarország a 9. legfenyegetettebb ország az online fertőzések terén.
  • Ugyanakkor nem volna teljes a kép, ha nem tennénk hozzá, hogy magyarországi IP-címekről indították a tizedik legtöbb IoT (Internet of Things) támadást.

    „A minden értelemben váratlan tavalyi év és az ebből következő digitális átállás megmutatta, hogy a technológia rengeteg előnye mellett veszélyeket is hordozhat magában, ha nem vértezzük fel magunkat megfelelően. A biztonság és a megelőzés fontosabb, mint valaha. A 2020-as év eseményei világossá tették, hogy a vállalatoknak és az egyéneknek is lépéseket kell tenniük azért, hogy biztonságban maradjanak eszközeik és ezáltal adataik” – mondta Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.

    A felhasználók védelmére a Kaspersky szakértői a következőket javasolják:

  • Legyen gyanakvó. Ha valami gyanúsnak tűnik, ne kattintson, de ami még fontosabb, ne adjon ki semmilyen bejelentkezési adatot, jelszót vagy bankkártya-információt.
  • Csak megbízható forrásokból telepítsen programokat és frissítéseket.
  • Eszközei mindegyikén használjon megbízható biztonsági megoldást, például az adathalászat ellen védő funkcióval is rendelkező Kaspersky Security Cloudot.
  • Elengedhetetlenül fontos, hogy a biztonsági frissítéseket a megjelenésüket követően a lehető leghamarabb telepítse. Az operációs rendszereket és a szoftvereket fontos gyorsan frissíteni, hogy kiküszöbölje a legújabb sérülékenységeket.
  • Borítóképünk illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!