kutatás

2021.05.30. 19:32

Új generációs elektronmikroszkóppal kutatnak a Pécsi Tudományegyetemen

Az eszköz a térségben egyedülálló, ezért az egyetem várhatóan együttműködik majd tudományos és ipari partnerekkel.

A dél-dunántúli térségben egyedülálló, a krónikus betegségek gyógyítását is segítő 3D-s elektronmikroszkópot szereztek be egy több mint 320 millió forintos európai uniós programban a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) – közölte a baranyai felsőoktatási intézmény.

A közleményben Seress Lászlót, az eszköz beszerzését lehetővé tevő infrastruktúrafejlesztési projekt szakmai vezetőjét idézve azt írták: az új eszköznek köszönhetően nyert eredmények hozzájárulnak a társadalom széles rétegeit érintő betegségek, így például a cukorbetegség okozta retinakárosodás, a stressz és az epilepszia mélyebb megértéséhez, pontosabb elemzéséhez.

A műszerrel végzett kutatások eredményeit hosszú távon az alkalmazott kutatási területek, így a gyógyszerfejlesztés, az anyagtudomány, a nanotechnológia és a bionika egyaránt hasznosíthatja – tették hozzá.

Közölték: mivel a 3D-s leképezés nemcsak az idegsejtek közötti kommunikáció, hanem bármely más sejtek közötti kapcsolat vizsgálatára alkalmas, várhatóan nő az elektronmikroszkópia iránti érdeklődés a nem idegtudományok területén tevékenykedő kutatócsoportok részéről is.

Az eszköz a térségben egyedülálló, ezért az egyetem várhatóan együttműködik majd tudományos és ipari partnerekkel, valamint tovább bővülhet, erősödhet az intézmény nemzetközi kapcsolatrendszere – áll a közleményben.

Borítókép: bama.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!