űrkutatás

2021.06.27. 14:26

Újabb felvételeket tettek közzé a kínai marsjáró vörös bolygóra érkezéséről

A videón jó látható, amint a leszálló egység működésbe hozza ejtőernyőit és leereszkedik a Mars felszínére.

A kínai Csu-zsung marsjáró vörös bolygóra érkezéséről tett közzé felvételeket a kínai nemzeti űrhivatal vasárnap.

A videón jó látható, amint a leszálló egység működésbe hozza ejtőernyőit és leereszkedik a Mars felszínére. Egy másik felvételen pedig Csu-zsun elhagyja a leszálló egységet és a vörös bolygó felszínén közlekedik.

A Tienven-1 űrszonda tíz hónapon át tartó utazást követően érte el a vörös bolygót, ahol leszállóegysége május 15-én hajtott végre sikeres landolást. A kínai mitológiai egyik ősi tűzistenéről elnevezett Csu-zsung marsjáró 1,85 méter magas, súlya pedig 240 kilogramm.

A Csu-zsung a bolygó Utopia Planitia nevű síkságán dolgozik három földi hónapon át. A járművet a Földdel kapcsolatot tartó Tienven-1-ről irányítják.

Vasárnapig 236 métert tett meg a vörös bolygó felszínén a robotjármű, vizsgálja a Mars légkörét és talaját vizsgálja, képeket készít és feltérképezi a környéket.

Két hete tették közzé az általa készített első felvételeket, amelyet a marsjáró terepnavigációs kamerája rögzített, mielőtt a rover elhagyta a leszálló platformot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában