Bezos fenn járt

2021.07.20. 11:38

Az űrturizmus nagyravágyó ultragazdagok hobbija lett

Az utóbbi időben tapasztalt nagy forgalom ellenére az űr-idegenforgalmi ágazat még csak kialakulóban van: jelenleg ott tartunk, hogy a világ milliárdosai röpködnek fel az égbe.

Jeff Bezos csapata

Forrás: Blue Origin / Twitter

Richard Branson angol milliárdos július 11-én vasárnap extravagáns kirándulást tett a Virgin Galatic nevű űrjárművével a világűr peremén. Az Új-Mexikóból hat fős személyzettel induló űrhajó – vagy inkább repülőgép? – elérte a világűrt a sivatag felett nagyjából 85,3 kilométeres magasságban, az emberek néhány percig érezték a súlytalanságot, majd az űrhajó siklásban visszatért az űrkikötőbe.

Sir Richard Branson brit milliárdos, a Virgin-csoport elnöke pilátesz fitneszedzésen vesz részt.
Fotó: Joel Carrett / MTI / EPA-AAP

Az egész út a felszállástól a landolásig nagyjából egy órán át tartott.

A Virgin Galactic hatfős legénységgel szállt fel, a milliárdoson kívül csak a cég alkalmazottai utaztak a fedélzeten.

Elon Musk eddig nem ment személyesen az űrbe, viszont most jegyet vásárolt a konkurens Branson Virgin Galatic gépére.

Ha minden jól sikerül,

ma Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere, az Amazon alapítója száll fel a világűrbe a New Shepard nevű űrhajójával.

Nem véletlen, hogy az alaposan marketingelt eseményt éppen mára, július 20-ára, az Apollo-11 Holdra szállásának napjára tették.

A Twitter képén Bezos ma felszálló űrcsapata:

Our astronauts have completed training and are a go for launch. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#NSFirstHumanFlight pic.twitter.com/rzkQgqVaB6

– Pont ez az álmunk, igaz? – kérdezett vissza Kathy Lueders, a NASA emberes űrrepülő főnöke egy sajtótájékoztatón. „Úgy értem – folytatta – remélhetőleg annyi ügyfelünk lesz, hogy majd egy ponton az ár úgy leesik, hogy másoknak is hozzáférhető legyen.”

Ettől még messze vagyunk. A mostani kilövések alaposan kidolgozott marketing-események promociós videókkal, jól megírt beszédekkel és popkoncertekkel:

a körítés majdnem nagyobb figyelmet kap, mint a pár perc a világűrben.

A Branson kínálta álmok teljesítése jelenleg 250 ezer dollárba – 77 millió 750 ezer forintba – kerül: ez a negyedmillió dolláros jegy a legolcsóbb jelenleg a piacon.

A Sheparddal utazni jóval többe kerülhet, nem is beszélve a SpaceX-ről, amin állítólag egy kör a Föld körül 50 millióba fáj.

Bezos egyébként is nehéz eset, az Amazon munkáltatójaként sokak ellenszenvét vívta ki. Olyannyira, hogy képtelen petíciókat is indítottak: Bezos inkább ne térjen vissza a Földre, maradjon az űrben. Ezt 160 ezren írták alá. (Azóta Bezos sikeresen felrepült és szerencsére vissza is tért.) Egy másik szavazáson azt kívánták, hogy Jeff Bezos inkább vásárolja meg a Mona Lisát és egye meg...

A közvélemény egy része nehezményezi, hogy a milliárdosok elképesztő vagyonokat költenek szenvedélyeik kielégítésére, miközben a pénzüket annyi minden nemes célra is használhatnák.

Az Egyesült Államok küszködik a növekvő vagyoni egyenlőtlenségek problémáival, az egészségügyi ellátáshoz való jogokkal, nem beszélve az éghajlati változások okozta zavarokkal.

Így aztán Bernie Sanders, a milliárdosok nagy baloldali kritikusa azon háborog, hogy Amerikában, a Föld leggazdagabb államában az emberek tömegei táplálékért, vagy az alapvető orvosi ellátásért küzdenek – „de hé, a leggazdagabb srácok már a világűrben vannak!” – twettelte.

Here on Earth, in the richest country on the planet, half our people live paycheck to paycheck, people are struggling to feed themselves, struggling to see a doctor — but hey, the richest guys in the world are off in outer space!

Yes. It's time to tax the billionaires.

Az ilyen vállalkozások hatalmas kockázatokkal is járnak. Be kell bizonyítani, hogy ezek a rakéták csakugyan megbízhatóak, számos küldetést teljesítenek, s nem csak felszállnak, hanem mindig vissza is hozzák az utasaikat. Ha csak egyetlen halálos baleset is bekövetkezne, vajon túlélné-e az űrpiac a drámai hírt?

Remélhetően a show zavartalanul folytatódik: Bezos ma délután repül fel kis csapatával a 11 perces űrutazására, amelyet itt, a Blue Origin oldalán lehet élőben követni.

Borítóképünkön Jeff Bezos ma felszálló űrcsapata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!