Ország-világ

2021.07.11. 14:23

Elon Musk jegyet vett riválisa, Richard Branson űrjáratára

A Tesla és a SpaceX igazgatója 10 ezer dollárt helyezett letétbe, hogy lefoglaljon magának egy helyet, a járat indulásának dátuma nélkül.

17 May 2021, Brandenburg, Grünheide: Elon Musk, Tesla CEO, stands on the construction site of the Tesla factory and waves. He has taken a look at the progress of construction of the new factory in Grünheide near Berlin, which will probably start production several months later than originally planned. The 49-year-old did not initially comment on Monday. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: DPA/AFP

Fotó: Christophe Gateau

Egy brit lap értesülése szerint az amerikai Elon Musk, a Tesla és a SpaceX igazgatója jegyet vásárolt Richard Branson brit milliárdos űrjáratára.

Miközben Branson cége, a Virgin Galactic első, teljes személyzettel és utasokkal a világűr széléig tartó utazására készül vasárnap, a The Sunday Times értesülése szerint Musk, a rivális SpaceX űrvállalkozás feje megvásárolt magának egy helyet a Virgin egy jövőbeli útjára.

Musk 10 ezer dollárt (majdnem 3 millió forint) helyezett letétbe, hogy lefoglaljon magának egy helyet, a járat indulásának dátumát azonban nem határozták meg.

Branson a The Sunday Timesnak adott interjújában megerősítette a vásárlás tényét, hozzátéve, hogy talán viszonozza Musk gesztusát, és jegyet vesz a SpaceX egy jövőbeli járatára.

„Elon a barátom, és egy napon talán én is utazom az egyik űrhajóján” – mondta.

A milliárdoson űrversenye során a SpaceX rakéták tucatjait lőtte már fel, embereket is utaztatott, de Musk maga még nem űrhajózott. A SpaceX első, teljesen magán űrjárata ősszel indul.

Richard Branson lesz az első, aki tulajdonos-űrhajósként vesz részt egy küldetésen, megelőzve az Amazon-alapító amerikai Jeff Bezost, aki kilenc nap múlva tervezi az űrutazást saját rakétáján, melyet a Blue Origin nevű cége épít.

A Virgin Galactic űrturistái mintegy 250 ezer dollárért szállhatnak majd a fedélzetre, útjukon négy percig a súlytalanságba is belekóstolhatnak.

Branson vasárnap Új-Mexikóból indul a világűr határára helyi idő szerint 8.30-kor (magyar idő szerint 16.30-kor), a startot a Virgin Galactic portálja élőben közvetíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!