Abszolút zéró közelben

2021.07.15. 06:00

Mínusz 273 fokra hűt a kínai hűtőgép

Az ultraalacsony hőmérséklet létrehozására fejlesztett prototípus segítségével az abszolút zéróhoz közelítő hőmérséklet állítható elő. Ez a hőmérséklet fizikai határa.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Fizikai Intézet közlése szerint a hűtőgéppel az abszolút zérónál csupán 0,01 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletet is képesek előállítani.

Az abszolút zéró mínusz 273,15 Celsius-fok.

Ellentétben a hagyományos hűtőkkel, az új eszköz folyékony hélium nélkül működik. Nagyobb belső térrel és hosszabb üzemidővel rendelkezik megfelelő üzemeltetés és karbantartás mellett.

Az utóbbi években egyre népszerűbb kvantumszámítógépek ultraalacsony hőmérsékletet igényelnek a kvantummechanikai hatások miatt,

ezért az ilyen hűtőgépek támogatására van szükségük.

Az intézet szerint a prototípus stabilan és folyamatosan képes biztosítani az abszolút zéró felett 0,0109 fokkal lévő hőmérsékletet, amely megegyezik a kvantumszámításokhoz szükséges szupravezetők követelményeinek.

Ilyen hűtőket használnak széleskörben a sűrítettanyag-fizikában, az anyagfizikában, a részecskefizikában és a csillagászati kutatásokban is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!