Ez hiányzott

2021.08.10. 06:00

Átverés is rejtőzhet az idegesítő CAPTHCA mögött

Régi-új módszer terjed: biztonsági technikával altatják el a felhasználók figyelmét.

Forrás: Shutterstock

A Capthca az a teszt, amikor képtelen betűtípusokkal írt szöveget kell átmásolnunk egy ablakba, vagy valamilyen „rejtvényt” kell megfejteni, hogy például jelöljük be a közlekedési lámpákat, vagy húzzuk a helyükre egy puzzle darabkáit. A biztonsági védelem így azonosítja be, hogy ember nyitja meg az adott weboldalt, s nem nem számítógép, mert az utóbbi elvérezne egy ilyen próbán.

A Proofpoint arra hívja fel a figyelmet, hogy ismét a bűnözők kedvelt módszerévé vált a Capthca mögé bújva átverni a gyanútlanokat.

Leginkább e-mailben próbálkoznak.

Az adathalász levelükben elhelyezett link rosszindulatú oldalra mutat, ahol Captcha-t kell kitölteni. A bosszantó, néha egyenesen szemgyötrő teszt bármennyire is idegesíti az embert, mégis csak a jól védett oldalak biztonságérzetét hozza.

Csak találgatni lehet, hogy miért nőtt a tavalyihoz képest ötvenszeresére a Captcha-t használó malware-k száma. Talán az otthoni munkavégzés alatt még inkább hozzászoktunk a digitális ellenőrzés mindennaposságához?

Védekezzünk egyszerű rutinokkal az átverések ellen!

Mindig legyünk óvatosak a levelekben kapott linkekkel kapcsolatban. Még egy jól ismert barát, vagy kolléga is átküldhet véletlenül egy fertőzött helyre mutató linket.

Mindig jobb megoldás, ha gyors kattintás helyett az oldal címét kézzel írjuk be a böngészőbe, mert divatos „megoldás”, hogy kinézetre összetéveszthető karaktereket használnak, például a „microsoft.com” helyett „rnicrosoft.com”-ot használnak, ahol az „m” betűt „rn” karakterekkel helyettesítik. A Typosquatting-ről, vagyis a szándékos elírással történő megtévesztésről itt írtunk bővebben.

És nem lehet elégszer mondani: használjunk egyedi jelszavakat. Ugyanazt a jelszót használni több helyen szörnyű hiba, hiszen amennyiben egy weboldalon ellopják, bejutnak vele mindenhová.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!