AWS

2021.08.28. 14:28

Az Amazon felhőszolgáltatója lekapcsolta az Iszlám Állam egyik oldalát

Lekapcsolta az Iszlám Állam dzsihadista szervezet propagandacsoportjának egyik oldalát az Amazon felhőszolgáltató platformja, az Amazon Web Services (AWS) – adta hírül a The Washington Post című amerikai napilap.

ILLUSTRATION - 16 July 2019, Berlin: A man's glasses reflect the green zeros and ones of a screen. Photo: Annette Riedl/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by Annette Riedl / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: AFP / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance

Fotó: Annette Riedl

A lap szerint a szóban forgó csoport a Nidá-e-Hakk, amely (a Pakisztánban és Afganisztán egyes részein is beszélt) urdu nyelven osztott meg dzsihadista tartalmakat, köztük az Iszlám Állam afganisztáni ágának, az Iszlám Állam-Horaszán Tartománynak az üzeneteit is idézte.

E csoport vállalta magára az afgán főváros, Kabul repülőterénél csütörtökön történt robbantásos merénylet elkövetését,

amelyben több tucat – egyes hírek szerint közel 170 – ember vesztette életét vagy sebesült meg. Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) közlése szerint a merényletben 13 amerikai katona lelte halálát, további 18 megsebesült.

Az Iszlám Államnak az AWS-en található tartalmát a terrorista kommunikációt weboldalakon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group) fedezte fel – közölte Rita Katz, a SITE igazgatója a The Washington Post beszámolója szerint.

A lap szerint

az említett dzsihadista oldal csütörtökön fényképet közölt robbanómellényt viselő állítólagos terroristáról a kabuli merénylet előtt.

Katz elmondása szerint a csoport április óta használta az AWS-t, és pénteken kapcsolták le.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!