ősi életet keres

2021.08.07. 19:01

Megkezdte a kőzetminták gyűjtését a Perseverance marsjáró

Ez az első a mintegy harminc mintából, amely a tervek szerint néhány év múlva a Földre érkezik elemzésre.

This NASA photo obtained July 25, 2021, 2021 shows NASA's Ingenuity Mars Helicopter(R) captured by Mars Perseverance rover using its Left Mastcam-Z Camera, composed of a pair of cameras located high on the rover's mast, on June 15, 2021 (Sol 114). - Ingenuity, the helicopter that arrived on the Red Planet on the Mars Perseverance rover, has made nine flights on Mars. Ingenuity's historic achievement is the first powered helicopter flight on a terrestrial body other than Earth.

Forrás: NASA / AFP

Fotó: HANDOUT

Megkezdte az első darab kőzetminta begyűjtését a Perseverance marsjáró a vörös bolygón – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Ez az első a mintegy harminc mintából, amely a tervek szerint néhány év múlva a Földre érkezik elemzésre.

A NASA több fotót is közzétett, amelyen egy kis halom látható, a közepén egy lyukkal: az elsővel, amelyet a robot a vörös bolygó kőzetében vágott.

„Megkezdődött a mintavétel” – közölte a Twitteren Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos igazgatója. A folyamat – a kréta nagyságú minta begyűjtése és hermetikusan lezárt kémcsőben történő elhelyezése – tizenegy napig tart.

A kutatás célja az ősi élet jeleinek, például megkövesedett mikrobák nyomainak kutatása a kőzetben, a Mars földrajzának alaposabb megismerése céljából.

A marsjárót közel egy éve indították Floridából. A városi terepjáró méretű modul februárban szállt le a Marson, a Jezero-kráterben, amelyen a tudósok szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.

A NASA a 2030-as években tervez űrjárművet küldeni a Marsra a mintáknak a Földre történő szállításához, hogy jóval modernebb eszközökkel vizsgálják meg őket, mint amilyeneket most a Marsra tudtak szállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!