Robotot minden otthonba!

2021.09.29. 17:27

Egy jobb okostelefon árán hozzák ki a kis házirobotot (videó)

Az Amazon kicsi robotja nagy szemekkel figyeli az otthonokat, s követi is a gazdit, mint egy szobakutya.

Egyesült Államok, 2021. szeptember 29. Az Amazon internetes kereskedelmi vállalat által közreadott dátummegjelölés nélküli kép a cég házi robotjáról, Astróról. A robot össze lesz kötve az Alexával, vagyis az Amazon okosotthon-szolgáltatásával, a tulajdonosok pedig úgyis tudják majd a gépet irányítani, ha nincsenek otthon. A robot többek között arra lesz jó, hogy segítségével a tulajdonos akkor is körbe tud nézni az otthonában, ha éppen távol van, így például házi állatok, gyerekek vagy idõsek ellenõrzésére is szolgál, illetve jelez a tulajdonosnak, ha valami szokatlan történik a házban. Astrónak lesznek programozható személyiségjegyei és mozgáslehetõségei. Az Amazon még idén piacra dobja a kis házi robotot, de egyelõre csak az Egyesült Államokban.

Forrás: MTI/AP/Amazon

Fotó: Collin Hughes

Kedden mutatták be az Astro nevű otthoni robotot. Az Amazon robotját kamerákkal, mikrofonokkal és nagy érintőképernyővel szerelték fel, s képes szemmel tartani a lakásokat.

A robot kapcsolódik Alexára, vagyis az Amazon okosotthon-szolgáltatására, s

a tulajdonosok pedig úgy is tudják majd a gépet irányítani, ha nincsenek otthon.

Önállóan navigál a házban, vagy ügyesen követni a gazdát, miközben videóhívást bonyolít.

Más, nálunk is kapható Amazon Echo készülékhez hasonlóan Astro is képes zenét, videókat és podcastokat lejátszani, időzítőket beállítani és kérdésekre válaszolni Alexa segítségével. A tulajdonosok kikapcsolhatják majd a mikrofonjait és a kameráit, beállíthatják a „tiltott zónákat” a házukban, és a „ne zavarjanak” funkcióval korlátozhatják, meddig és merre mozogjon a robot.

Fotó: Collin Hughes / MTI/AP/Amazon

Astrónak saját „személyiségjegyei” lehetnek, és van szeme – miként az Amazon mérnökei a keddi bemutatón hangsúlyozták –, mert az emberek elsősorban így veszik fel a kapcsolatot.

Segítségével a tulajdonos akkor is körbe tud nézni az otthonában, ha éppen távol van, így például

háziállatok, gyerekek vagy idősek ellenőrzésére is szolgál, illetve jelez a tulajdonosnak, ha valami szokatlan történik a házban.

A mérnökök szerint Astro lesz a vállalat első robotja, de nem az utolsó.

„Úgy gondoljuk, öt-tíz éven belül minden otthonban lesz legalább egy robot” – mondta Dave Limp, az Amazon eszközökért és szolgáltatásokért felelős alelnöke a rendezvényen.

Ha egy minőségi okostelefon árához viszonyítjuk, nem is annyira sok érte bevezető áron az ezer dollár, hiszen a prémium mobilok ára már régen meghaladta ezt az összeget. Az Amazon még idén piacra dobja a kis házi robotot, de egyelőre csak az Egyesült Államokban és csak meghívásos alapon lesz elérhető.

A cég legalább négy éve építi a robotot – említette Limp a bemutatón – és több mint nyolcszáz alkalmazottja dolgozott a „Vesta” kódnéven futó projekten.

Amazon alkalmazottak elmondták a Business Insidernek, hogy sokan közülük nagyon szkeptikusak voltak a projekttel kapcsolatban. Aggódtak, hogy csak egy újabb Fire Phone lesz belőle – utalva az Amazon sikertelen okostelefon próbálkozására.

Borítóképünkön az Astro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!