Bárki lehet bárkiből

2021.09.16. 18:00

Eljött, amitől a Deepfake kutatók mindig is tartottak

Mondhatni gombnyomásra tetszőleges arcra ki lehet cserélni a fejeket az élő(!) videókban.

Forrás: Youtube

Itt a DeepFaceLive nevű, nyílt forráskódú, szabadon letölthető eszköz, amely lehetővé teszi, hogy az ügyeskedők élő közvetítésen tudjanak egy másik arcot helyezni a sajátjuk – vagy másé – fölé. Tehetik ezt olyan ismert videó üzenetküldő programokban, mint a Skype és a Zoom, s természetesen előre felvett videókon is alkalmazható a mutatvány.

Az alábbi videón az látható, hogy

egy orosz tiktokoló Arnold Schwarzeneggert alakít a DeepFaceLive segítségével.

Ezen pedig a Margot Robbie-vé alakulás:

A Github tárhelyen elérhető DeepFaceLive szoftver megalkotója egy titokzatos orosz fejlesztő, akit Iperov néven ismernek az interneten. Őt tartják a deepfake-ek létrehozására alkalmas eszközök egyik fő fejlesztőjének.

Hasonlóan a Snapchat kamerájához, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy webkamerájukon keresztül arcszűrőket alkalmazzanak, a DeepFaceLive a legtöbb videóalapú streaming- és üzenetküldő szolgáltatással együtt használható.

Ez a technológia hasznos lehet mondjuk történelmi személyiségek életre keltésében ismeretterjesztő céllal, látványos szemléltetésként, de

beláthatatlan következményekkel járhat, ha például a politikában bevetik lejárató kampányok készítésére.

Egy másik orosz, akit a YouTube-on Vladislav Pedro néven ismernek, jelenleg Telegram-csatornát üzemeltet, amelyen deepfake oktatóanyagokat és egyéb videókat oszt meg. Pedro arra figyelmeztet, hogy az eszközt bűnözők is kétségkívül használni fogják majd.

Nem túl meglepő módon a pornókészítők is felfedezték maguknak a technológiát. A deepfake technológia leggyakoribb felhasználási módja, hogy hírességek arcát digitálisan a felnőtt filmek szereplőinek az arcára másolják. Ezek a hamisított pornók teszik ki az összes online deepfake videó 96 százalékát.

Az eszközt a webkamerás szexmunkások is alkalmazhatják, hogy hírességek arcával tudják szórakoztatni közönségüket.

Aggasztó, hogy az egyre kifinomultabb hamisításokat az érintettek – és itt egyre megy, hogy sztárok, celebek, vagy átlagemberek az áldozatok – beleegyezése, sőt tudomása nélkül lehet elkövetni. Remélhetően sokan a DeepFaceLive-ot csak mókás eszközként fogják használni Twitch élő közvetítésekhez vagy az idétlen TikTok-videókhoz, de borítékolható, hogy egyesek vissza fognak élni a technika adta lehetőségekkel.

Ez a fejlesztés újabb kapukat nyithat meg a bűnözők előtt is,

hiszen kiválóan alkalmas számos biometrikus azonosító rendszer, köztük az arcfelismerők becsapására.

Henry Ajder, a Metaphysic.ai szintetikus média szakértője a Daily Dot-nak arról beszél, hogy bár semmiképp nem szabad elfojtani a „technológia kreatív potenciálját”, elemezni kell, hogy az évek óta kitartóan fejlődő, s egyre könnyebben bevethető deepfake rendszerek milyen hatással lesznek a társadalomra.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!