A Földet figyeli

2021.09.28. 15:27

Természeti és emberi hatásokat vizsgál a Landsat-9 műhold

Útnak indították hétfőn Kaliforniából a Landsat-9-et, a legújabb tagját annak az amerikai műholdsorozatnak, amely évtizedek óta vizsgálja a természeti és emberi hatásokat a Föld felszínén.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A műholdak feladata, hogy biztosítsák a folyamatos megfigyeléseket a klímaváltozás korában.

A Landsat-9-et a United Launch Alliance rakétája, az Atlas V fedélzetén lőtték fel a Vandenberg űrállomásról. A műhold sikeresen levált a rakétáról.

And... liftoff! 🚀

The " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Landsat 9 satellite has lifted off from the Vandenberg Space Force Base in California aboard a @ULALaunch Atlas V rocket at 2:12pm ET. pic.twitter.com/O6YXhtf7kT

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az amerikai Földtani Intézet (U.S. Geological Survey) közös projektjeként a Landsat-9 párban fog dolgozni elődjével, a Landsat-8 műholddal, hogy kibővítse

a közel ötven éve zajló szárazföldi és tengeri megfigyelői munkát, amely az első Landsat 1972-es kilövésével vette kezdetét.

A Landsat-9 a Landsat-7 pályájára áll, utóbbit leszerelik.

A műhold olyan képalkotó szenzorral rendelkezik, amely a spektrum látható és más tartományait is rögzíti. Hőszenzorával a felszíni hőmérsékletet méri.

A bolygó felszínén történő változásokat, például a városok növekedését és a gleccserek mozgását is rögzítő Landsat program a leghosszabb, folyamatos Föld-megfigyelés az űrből a NASA közlése szerint.

A program több mint kilencmillió multispektrális képet halmozott fel a Föld szárazföldi és partvidéki régióiról – mondta Jeff Masek, a Goddard Űrrepülési Központ Landsat-9 projektvezető kutatója.

🌎 It’s " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Landsat 9 launch day! Live coverage starts at 1:30pm ET (17:30 UT), with liftoff at 2:12pm ET (18:12 UT): https://t.co/z1RgZwQkWS

What is Landsat? Here are 9 things to know, from the science to the people who continue its legacy: https://t.co/Bf0sZUc7RS pic.twitter.com/rSmVW2xw1F

„Az adatok használatával dokumentálhatjuk és megérthetjük a változásokat, amelyek ez alatt az időszak alatt történtek az emberi tevékenység és a természeti jelenségek hatására” – fejtette ki.

„A Landsat a legjobb információforrás a trópusi erdőirtás mértékének megértéséhez, vagy más jelenségek, például a hurrikánok, erdőtüzek, rovarok okozta járványok és az ezekből való felgyógyulás dinamikájának megértéséhez” – emelte ki a szakértő.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!