űrdráma

2021.10.20. 12:17

A Marson forgatna filmet az űrből visszatért rendező

Klim Sipenko orosz rendező-producer vasárnap érkezett vissza a Nemzetközi Űrállomásról, ahol 12 napon át dolgozott a Kihívás munkacímű filmjén.

6670052 11.10.2021 In this handout video grab released by the Russian Space Agency Roscosmos, from left, cosmonaut Anton Shkaplerov, actress Yulia Peresild and film director Klim Shipenko are pictured during the 66th Expedition to the International Space Station (ISS). Editorial use only, no archive, no commercial use. The press service of Roskosmos / RSC "Energia»

Forrás: Sputnik/AFP

Fotó: Sputnik via AFP

Sipenko Julija Pereszild színésznő és Oleg Novickij űrhajós társaságában forgatott az űrállomáson, ahol több mint 30 órányi felvételt sikerült készíteni.

A 38 éves rendező elmondta, hogy az űrutazás megváltoztatta nézeteit a moziról. Úgy vélte, hogy

nem sikerült volna a Földön olyan filmet készíteni, amelyet az űrállomáson forgatott.

Közölte, hogy 2022 végéig folytatódnak a film munkálatai, az űrállomáson forgatott jelenetek valószínűleg a végső változat mintegy 25-35 percét teszik majd ki. Jövőre hozzák nyilvánosságra, mikor lesz a bemutató.

Sipenko filmjében az észt származású Pereszild egy orvost alakít, akinek

sürgősen űrhajóra kell szállnia, hogy sebészi beavatkozással megmentse egy űrhajós életét,

akit Novickij személyesített meg.

Julija Pereszild
Fotó: Andrej Seljepin / MTI/EPA/Roszkozmosz

A cselekményben két másik hivatásos kozmonautának, a filmesekkel együtt október 5-én felbocsátott Anton Skaplerovnak és az akkor már Novickijjel együtt az állomáson keringő Pjotr Dubrovnak is jutott szerep.

Az űrdráma a Roszkozmosz űrvállalat, a Pervij Kanal tévécsatorna és a Yellow, Black and White stúdió koprodukciójában készül.

Amikor Sipenkót arról faggatták, leforgatná-e a film folytatását a Holdon, a rendező kijelentette: „készen állunk. Hisszük, hogy űrfilmet a világűrben kell forgatni. Ha a Holdról van szó, akkor utazzunk a Holdra, ha a Marsról, menjünk a Marsra” – hangoztatta. „Miért ne? Miért kell egy filmet stúdióban készíteni?” – tette hozzá.

A 37 éves Julija Pereszild arról beszélt, hogy a feszített munka miatt alig tudták megcsodálni a világűrt az űrállomásról. „Csak a visszatérésünk előtti napon tudatosodott bennünk, hogy nem töltöttünk elég időt azzal, hogy kinézzünk az ablakokon” – mondta.

Mind a rendező, mind a színésznő hangoztatta, hogy jól érzik magukat, de még alkalmazkodniuk kell a földi léthez a hosszas súlytalanság után.

„Meg kell tanulni ismét járni” – magyarázta Pereszild.

Az orosz űrfilm tervét 2020 szeptemberében jelentették be, négy hónappal az után, hogy nyilvánossá vált a hollywoodi Mission: Impossible sorozat hasonló projektje. Tom Cruise űrrepülése azonban még várat magára.

Borítóképünk még az űrben készült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!