Hazai fejlesztés

2021.10.18. 06:00

Emberi irányítás nélkül repül a dokkolós, önellátó drón

Az önellátó drónok munkavégzésével a repülő eszközök által nyújtott szolgáltatások teljesen új korszaka indulhat.

Budapest, 2021. augusztus 20. Keresztet mintázó fényjáték a Duna felett, az Országház elõtt Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án.

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A repülő robotok (drónok) ugrásszerű népszerűségnek örvendő sokoldalú eszközök, melyek az alkalmazások széles skáláját hódították meg pár év alatt a légifotózástól és filmezéstől kezdve méréstechnikai alkalmazásokon át akár a csomag- és utasszállításig. A drónok használatának erős korlátozó tényezője a szakképzett technikai személyzet állandó jelenlétének szükségessége és az automatizáció alacsony foka.

A 2015-ben az ELTE drónrajos kutatási sikereire létrehozott startup, a CollMot Robotikai Kutató-fejlesztő Kft. mostanra a hazai rendezvényeken is egyre gyakrabban látható drón fényshow-iról lett ismert.

A drónrajok automatizációjával foglalkozó cég

szakképesítés nélkül használható önellátó drón munkaállomás és a kapcsolódó működtető szoftver létrehozását tűzte ki célul.

A drónok automatizálása nem csak a repülés alatti önálló döntéshozatalt jelenti, hanem az eszköz teljes életciklusának emberi beavatkozás nélküli működtetését. Ebbe beletartozik a drón felszállás előtti önellenőrzése, a repülésre alkalmas környezet (időjárási körülmények, szabad légtér, szabad terep) előzetes felmérése, a repülés utáni adatletöltés és adatfeldolgozás, az akkumulátorok újratöltése és a folyamatos rendelkezésre állás a következő programozott vagy új igényre fellépő feladathoz.

Önellátó drón munkaállomással az alkalmazások széles skálája nyílik meg, például építkezések, telephelyek, védendő objektumok állandó drónos felügyelete, nap-, szél-, hő vagy atomerőművek felügyelete, rendszeres mezőgazdasági, természetvédelmi, vízügyi vagy egyéb légifelvételezés, telepített drónos meteorológiai és légszennyezés mérés, vagy akár repülőtér- és határvédelmi feladatok.

Borítóképünkön a keresztet mintázó fényjáték Szent István napján 2021. augusztus 20-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!