Szent Grál

2021.11.10. 11:23

Megmutatjuk a 125 millióért eladott, fadobozos számítógépet

Egy kaliforniai árverésen eredeti, még Steve Wozniak és Steve Jobs által 1976-ban épített Apple-1 fadobozos számítógép kelt el 400 ezer dollárért, azaz átszámítva 125 millió forintért.

Original Apple co-founder, Steve Jobs speaks 06 August at the Macworld Expo in Boston, where he announced that he will join the Board of Directors of the new partnership company of Apple and the computer giant, Microsoft. Microsoft wil invest 150 million USD in Apple and both companies agreed to a cross-licensing pact. AFP PHOTO John MOTTERN (Photo by JOHN MOTTERN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A BBC News felidézte, hogy az ős Apple-gépekből alig 200 példány készült. Az árverésre bocsátott darab még mindig működőképes.

Apple-1
Fotó: AFP

A képen látható relikviának két tulajdonosa volt, egy egyetemi professzor és tanítványa, akinek 650 dollárért (203 ezer forintért) eladta.

A gyűjtők számára afféle szent grálnak számító számítógépet a használati útmutatóval és két kazettán rögzített Apple szoftverrel kínálták eladásra

a Los Angeles melletti Monroviában megrendezett aukción.

Jobs, Wozniak és Ronald Wayne 1976. április 1-jén alapította meg az Apple céget Jobsék garázsában, Kaliforniában. Jobs eladta Volkswagen mikrobuszát, Wozniak pedig HP-65 számológépét, hogy finanszírozni tudják az Apple-1 elkészítését.

A gépeket 666,66 dollárért (208 ezer forintért) árusították, mivel Wozniak kedvelte az ismétlődő számokat.

Jelenleg körülbelül 20 ilyen működőképes gép lehet a világon.

A legmagasabb áron, 905 ezer dollárért (283 millió forintért) 2014-ben a Bonhams árverésén kelt el egy működő Apple-1 számítógép.

Borítóképünkön Steve Jobs beszél 1997-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!