Védelemben

2021.12.14. 18:12

Az iPhone szól a gyereknek, ha meztelenséget akar nézegetni

A béta változatoknál még egyenesen arról volt szó, hogy a szülőket értesíti az Apple.

Az Apple iOS 15.2 egy maroknyi új funkcióval bővül, közülük a meztelenségre figyelmeztető jelzés váltja ki a legtöbb elégedett és bosszús visszajelzést.


Az operációs rendszer ezen frissítése számos kedvező, a biztonságot és az adatvédelmet erősítő változást hoz. Így például megtudhatjuk, hogy az elmúlt időszakban mely alkalmazások férhettek hozzá a helymeghatározásunkhoz vagy a fotóinkhoz.


Mostantól pedig az Apple értesíti a gyerekeket, ha meztelen fotókat akarnak megnyitni vagy elküldeni iPhone-okon, iPadeken és Mac-eken. Magyarul: az Üzenetek app

figyelmeztetni fogja a gyerekeket, hogy meztelenséget tartalmazó képeket vagy fotókat akarnak megnyitni,

de az eredeti elképzeléstől eltérően a szüleik nem kapnak erről semmilyen értesítést. Mondjuk egy tizenhárom esztendős kamasz már könnyen találkozik meztelenséggel, s nem feltétlen szerencsés, ha erről a szülei azonnal értesülnek is.

Megnyugtató, hogy az Apple szerint a gyermeket nem a távolból fogják szondázni, hanem a mobilján lévő program helyben fogja átvizsgálni, tartalmaz-e meztelenséget.

Ha provokatív kép érkezne, vagy olyat próbálnak elküldeni, akkor az elmosódottan jelenik meg az alkalmazásban, majd figyelmeztetést kap, hogy
biztos vagy benne?

Ezt megelőzően több figyelmeztetés is megjelenik, amelyek arra próbálják ösztönözni a kiskorút, hogy gondolja át a lépést. Lehetőség lesz arra is, hogy SMS-ben kérjen segítséget egy megbízható felnőttől.


A funkció csak akkor működik, ha a készüléket kiskorúként használják, s egy felnőtt fiókjához csatlakoztatják az Apple úgynevezett családi megosztásán belül.


Vigyázat, ez a gyermekbiztonsági funkció csak az Üzenetekben áll rendelkezésre, mondjuk a WhatsApp vagy az Instagram appok használatakor már nem működik!


Mostanában ismét a címlapokon taglalják a technológia gyermekekre gyakorolt lehetséges kedvezőtlen hatásait, különösen, mióta kiszivárogtatták az Instagram belső vizsgálatainak aggasztó eredményeit.


Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!