Még csak béta

2022.01.12. 17:42

Bunkómódot kapott a Tesla önvezető szoftvere (videó)

Nagy port kavart az autó önvezető szoftverének új béta változata. Bár a macsó mentalitás jól illik a tulajdonos Elon Musk stílusához is.

A sofőr a szoftverben választhat a „nyugodt”, az „átlagos” és a „határozott” vezetési stílusok között: ez utóbbi, az „assertive” a leírás alapján már kimeríti a bunkó minősítést, mert ezt választva az autó például az elsőbbségadás tábláknál akár„gördülő megállást végezhet”.


Mondjuk ehhez felesleges Teslát venni: számos sofőr – nem csak BMW volánja mögött ülve – ma is gyakorolja az ijesztgetősen laza fékezést a táblánál.


A Tesla 10.3.1-es verziója tartalmazza a Chill, Average és Assertive módokat. A gyártó szerint ezek „az olyan viselkedési módok vezérlésére szolgálnak, mint a gördülő megállás, a sebességalapú sávváltás, a követési távolság és a sárga lámpánál való haladás”.

A Twitteren közzétettek részletesebb betekintést engednek abba, hogy ez mit is jelent valójában. Az „Assertive” opció azt jelenti, hogy a jármű „kisebb követési távolságot tart” majd, és „gyakrabban végez nagy sebességgel sávváltásokat”. Emellett „nem fog kilépni a belső sávból” és a már említett „gördülő megállást” is végezhet.


Remélhetően ez nem egészen azt jelenti, hogy még stoptáblánál sem állnak meg.

A YouTube-videó mindhárom üzemmódot bemutatja működés közben. Csupán ebből a felvételből nehéz megítélni a szoftvert, mivel nem derül ki, hogy viselkedne a jármű nagy forgalomban vagy zord időjárási körülmények között.


Mindenesetre a Tesla egy sajátos „vizsgarendszer” szerint a béta verziót előbb a biztonságosan vezető sofőröknek aktiválja.


Borítóképünkön összetört Tesla áll egy barkácsáruház lerombolt bejárata előtt. A 2020. januári baleset halálos áldozata egy 76 éves vásárló lett, akit a törmelék temetett maga alá

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!