Járvány előtti szinten

2022.05.08. 15:00

Kezdenek fogyni a jó domain nevek?

Vagy valamilyen oknál fogva alábbhagyni látszik a weboldalindítási kedv? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni az áprilisi .hu domain regisztrációs statisztika elemzése segítségével.

2022. áprilisban összesen 7 480 db .hu domaint regisztráltak, mely egész magas számnak tűnhet, viszont a korábbi hónapok és évek adataival összehasonlítva, már kevésbé számít kiemelkedőnek.

A Rackhost.hu saját szerkesztésű, a Hureg statisztika alapján készült grafikonjain előbb a 2022-es év első négy hónapjának domain regisztrációs statisztikáját tekinthetjük meg:

Látható, hogy folyamatos csökkenést mutat az egy hónapban regisztrált .hu domainek száma. Míg januárban több mint 10 600 regisztráció zajlott le, addig áprilisban ennek alig 70%-át, azaz kevesebb mint 7 500 domaint jegyeztek be, a csökkenés pedig folyamatos volt, hónapról hónapra alacsonyabb regisztrációs számokkal találkozunk.

Amennyiben összehasonlítjuk az adatokat az előző két évvel, szintén csökkenést tapasztalhatunk. A koronavírus járvány hatására bekövetkezett 2020-as és 2021-es nagy domain bumm után az idei adatok visszaesést mutatnak és a járvány előtti szinthez közelítenek. A 2020 januárjától 2022. áprilisig terjedő statisztika a következő diagramon látható:

Mindez azt jelentené, hogy kezdenek fogyni a jó szabad nevek? Vagy a koronavírus terjedésének csökkenésével egyidejűleg átmenetileg alábbhagy a weboldalindítási kedv is, így kevesebb új domainre van szükség? Úgy gondoljuk, nagyobb a valószínűsége az utóbbinak. Ugyanis az ékezetes betűk és az egyéb karakterek alkalmazásával számtalan lehetőségünk van szabad domaint találni, ráadásul elmehetünk egészen 63 karakter hosszúságig.

Nem kell attól tartani, hogy a rendelkezésre álló szabad domain nevek elfogynak, sőt valószínűleg attól sem, hogy a domain piac nagy hanyatlásnak indul, hiszen új weboldalakra mindig szükség lesz. Jól szemlélteti a szféra jelentőségét, hogy 2022. áprilisban zajlott le az idei második legnagyobb értékű domain adásvétel. A Domain Name Journal adatai alapján a gems.com domain név másfél millió dollárért cserélt gazdát 2022. április 27-én. Ez azért mégiscsak azt mutatja, hogy a jó domainek mennyire fontosak és ez feltehetően a közeljövőben is így lesz.

Címkék#Rackhost.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!