Bemutatták a prototípust

2022.08.08. 18:00

A Volkswagen repülő autója négy utast szállít és – önvezető

Az autógyártó kelet-ázsiai leányvállalata, a VW Group China (VGC) így képzeli a városi légi közlekedést.

Nemrég mutatták be a márka első eVTOL, azaz elektromos, függőlegesen fel- és leszálló drón prototípusát. Ez egy teljesen elektromos hajtású repülő autó, amely négy utast tudna szállítani (elegendő hely jut a csomagoknak is), simán kikerülve a reggeli csúcsforgalmi dugókat.

A VGC a repülő autó prototípusának a „Repülő Tigris” becenevet adta fekete-arany színű festése miatt, mondta Zhou Jin projektvezető. A vállalat felgyorsítja a szoftverfejlesztést és a helyi kutatás-fejlesztést, hogy a következő néhány évben a kereskedelmi forgalomban kapható repülő autók valósággá váljanak – írja a Slashgear.

A függőleges mobilitás valószínűleg a jövő városi és helyközi közlekedésének fontos része lesz a kínai megavárosokban

– tette hozzá Jin. „Az eVTOL légi járművek képesek lesznek az utasok gyorsabb, hatékonyabb és rugalmasabb szállítására, mint a jelenlegi földi megoldások, rövid és közepes távolságokon.”

Az X-szárnyas kocsi nyolc rotorral (a felhajtóerő előállításához) és két légcsavarral (vízszintes repüléshez) rendelkezik. Emellett a repülőgép hossza 11,2 méter, a fesztávolsága pedig 10,6 méter. Nincsenek adatok a motor és akkumulátor specifikációiról, de a vállalat szerint körülbelül 200 kilométert képes szárnyalni.

A VGC még elkezdi és 2023 nyaráig végzi a repülési teszteket. A tervek szerint az autó négyszemélyes kabint és önvezető repülési képességeket kap: magyarul, az utasoknak nem lenne szükségük pilótaengedélyre a működtetéséhez.

A francia Renault autógyár már 2021-ben kacérkodott az Air4 prototípussal, hogy megünnepelje 4L ferdehátújának 60. évfordulóját. Más startupok, például a Klein Vision 2017 óta dolgozik az AirCar prototípusán. Az AirCar pedig egy valódi repülő autó, amelyet az ember vezethet és repülhet saját utasítása szerint, és nemrég kapott légialkalmassági engedélyt a szlovák közlekedési hatóságtól, hogy további tesztrepüléseket végezzen.

Borítóképünkön a Repülő Tigris (Forrás: VW Group China)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!