Kész csoda

2022.08.15. 15:34

Végre titkosítottá válhatnak a beszélgetéseink Messengeren

Évek óta kérik a Facebook-ot, hogy végre titkosítottan kezelje a Messenger-üzeneteket, de eddig csak kisebb fejlődések történtek az ügyben. Hamarosan azonban mindez alapértelmezetté válhat – írja az Origo.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Érdekes, hogy a szintén a Facebook (Meta) érdekeltségébe tartozó WhatsApp egyik legnagyobb előnye, hogy a végpontok között automatikusan titkosít bármilyen kommunikációt. Sokak számára eleve ezért vált nagyon vonzóvá a szolgáltatás, ugyanis szinte biztosak lehettünk benne, hogy az üzenetváltásaink később nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe.

 

Érdekes módon a világon több százmillió felhasználó által kedvelt Messenger esetében csak nagyon lassan mozdult a biztonság felé a Facebook.

 

Talán azt is kevesen tudják, hogy 2016 óta lehet ugyan titkosított üzeneteket küldeni egymásnak, ezt a funkciót azonban külön aktiválni kell, mint ahogy a megsemmisülő üzeneteket is. Nem csoda, hogy a többség nem, vagy csak nagyon ritkán használja ezeket a funkciókat, és az sem segít a helyzeten, hogy leginkább csak a mobilos alkalmazásban működnek, böngészőből (például számítógépről) nem.

A Facebook azonban közölte, hogy már fejlesztik és tesztelik, hogy a jövőben minden üzenetváltás automatikusan titkosítottá váljon a végpontok között. Ez nem olyan egyszerű, hiszen létre kell hozni egy titkosított, személyes tárolót. Ez azért szükséges, hogy a felhasználók később is hozzáférjenek a titkosított üzenetekhez, hiszen azokat a Facebook szerverein nem lehet majd tárolni.

 

Ehhez mindenkinek szüksége lesz valamiféle azonosításra, például egy PIN-kód beállítására.

 

A Facebook közlése szerint a fentebb említett biztonságos tárolót egyelőre csak az iPhone- és Android-készülékeken tudják megoldani, valamiért PC-n továbbra sem sikerül nekik.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!