Hivatalos

2022.09.22. 11:44

Vigyázat, csalók verhetik át a Semmelweis Egyetem nevével!

Jogellenesen használják a Semmelweis Egyetem nevét, arculati elemeit, címerét: s az elektronikus leveleik mellékletének megnyitásával trójai típusú kód töltődhet le a felhasználó eszközére.

Forrás: Shutterstock

Erre figyelmeztet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete Facebook-bejegyzésében.

Azt írják, hogy az intézethez eddig érkezett bejelentések alapján a kampányban küldött hamis levelek látszólag Arató Andrástól, mint a Semmelweis Egyetem tanárától, az I. számú Gyermekklinika igazgatóhelyettesétől érkeznek. A levelek megfogalmazása magyartalan és több nyelvtani hibát is tartalmaz.

A levél csatolmányában egy ajánlatkérésre utaló fájl található (Ajánlatkérés szám222109_10397.pdf), amelynek megnyitásával egy trójai típusú káros kód (AveMaria) töltődhet le a felhasználó eszközére – tették hozzá.

Ezért az intézet azt javasolja, hogy senki ne kattintson ismeretlen forrásból érkezett csatolmányokra, és ha valaki gyanús e-mailt kap, továbbítsa a [email protected] címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!