Digitália

2023.01.14. 06:00

Iskolák perelik a Metát, a TikTokot, a Google-t és a Snapchatet a fiatalok egészségkárosodásáért

Múlt pénteken pert indított a legnagyobb közösségi vállalatok ellen a seattle-i állami iskolai körzet.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Antonio Guillem

A Business Insider beszámolója szerint a Facebookot, az Instagramot, a TikTokot, a YouTube-ot, a Snapchatet, a Google-t és ezek társult cégeit nevezik meg alperesként, mondván, hogy üzleti modelljeik kárt okoznak a fiataloknak.

A felperes iskolák szerint a mentális egészségügyi problémákkal küzdő gyerekek rosszabbul teljesítenek az iskolában, mivel az említett alkalmazások „sikeresen kihasználták a fiatalok sebezhető agyát” Állításuk szerint országszerte diákok tízmilliói igazolják, hogy a közösségi médiaplatformok túlzott használata káros az egészségükre.

Hozzátették, hogy közösségi média általuk „leválogatott és a fiatalokat célzó tartalom túl gyakran káros és kizsákmányoló”.

Mindezek következménye a mentális betegségek növekvő aránya, amelyet a világjárvány csak tovább fokozott.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint  a 12-17 évesek között a súlyos depresszióban szenvedők aránya 2005 és 2017 között 52%-kal nőtt. A COVID-19-zárlatok első hét hónapjában az APA később  mentális egészséggel kapcsolatos vészhelyzetről számolt be.

A Facebookot és az Instagramot tulajdonoló Metát 2022 szeptemberében 403 millió dollárra büntették az ír szabályozók, mert nem védte kellően a gyermekek magánéletét. Január 4-én további 414 millió dolláros pénzbírságot szabtak ki rájuk.

A kereset idézi Joe Biden elnök tavalyi, az Unió helyzetéről szóló beszédét is, amelyben azt mondta: „El kell számoltatnunk a közösségi média platformjait azokért a cselekményeikért, amelyeket haszonszerzés céljából folytatnak gyermekeinken.”

A Snap szóvivőjének válasza szerint „semmi sem fontosabb számukra, mint közösségük jóléte”, és szorosan együttműködnek a mentálhigiénés szervezetekkel, hogy „forrásokat biztosítson a felhasználóknak, hogy segítsen nekik megbirkózni a mai fiatalok előtt álló kihívásokkal”.

A Meta globális biztonsági vezetője, Antigone Davis elmondta, hogy több mint 30 eszközt fejlesztettek ki a tizenévesek és a családok támogatására, ösztönözve az időkorlátok bevezetését, és azonosítják a káros tartalmak „több mint 99%-át” azonosítását, még mielőtt azt jelentenék. „Továbbra is szorosan együttműködnek szakértőkkel, döntéshozókkal és szülőkkel ezekben a fontos kérdésekben” – tette hozzá Davis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!