Digitália

2023.01.28. 06:00

Nukleáris meghajtású űrhajót tesztelnek az Egyesült Államokban

Az amerikai védelmi minisztérium kutatásokért felelős részlege (DARPA) és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) olyan nukleáris meghajtású hajtóművet tesztel, amely segítségével 2027-ben már négy hónap alatt eljuthat egy űrhajó a Mars bolygóra.

A Demonstration for Rocket to Agile Cislunar Operations (DRACO) űrhajó művészi koncepciója, amely egy nukleáris termikus rakétamotort használ.

Forrás: DARPA

A NASA már évtizedek óta kutatja a nukleáris meghajtás lehetőségeit. Az „atomhajtómű” egy kisebb atomreaktor segítségével hajtaná meg az űrhajót, sokkal hatékonyabban, mint a hagyományos üzemanyagot használó rakétahajtóművek.

Az amerikai űrkutatási hivatal és a védelmi minisztérium együttműködésének célja, hogy a kifejlesztett nukleáris meghajtású hajtómű legkésőbb 2027-ben már szolgálatba állítható legyen, és ezáltal az embereket szállító űrhajók a Holdon túli területeket is elérhetik majd – mondta egy marylandi konferencián Bill Nelson, a NASA igazgatója.

A nukleáris meghajtás segítségével már négy hónap alatt eljuthat majd egy űrsikló legénysége a Marsra. Ez az út jelenleg kilenc hónapig tartana egy hagyományos üzemanyagot használó űrhajóval. A Mars-utazás így sokkal elérhetőbb és biztonságosabb lenne, mivel az asztronauták jóval rövidebb ideig lennének kiszolgáltatva a kozmikus sugárzásnak, emellett kevesebb rakományt és élelmiszert kellene szállítaniuk.

Az új hajtóművek fejlesztése az amerikai űrhadseregnek (Space Force) is hasznos, a haderő nukleáris hajtású űrhajók segítségével mozgatná majd a Hold közelében keringő műholdakat – közölték a NASA és a DARPA illetékesei.

A hajtómű fejlesztésének költségei a 2023-as évben már 110 millió dollárt (39,4 milliárd forint) tesznek ki, de várhatóan több száz millió dollár mértékű lesz a 2027-re tervezett bemutatóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!