Digitália

2023.03.10. 06:00

3D-nyomtatóval készült űrrakétát lőnek fel

A 35 méter magas Terran 1 rakéta 85 százaléka háromdimenziós nyomtatóval készült.

Videófelvételrõl készített kép a Terran 1 nevû ûrrakétáról

Forrás: MTI/AP/Relativity Space

Terran 1
Forrás: Relativity Space

Most szombaton a Kennedy Űrközpontból fellőni tervezett rakéta egyenesen a NASA kedvencét, a SpaceX-et akarja kiütni a porondról. A következő generációs hordozórakéta azért olyan izgalmas termék, mert gyártási technológiájának köszönhetően ez a jelenlegi legolcsóbb űreszköz – így „mindössze” 12 millió dollárba kerül. A kilövés élő közvetítését a YouTube-on lehet majd élőben megtekinteni.

Azt állítják, hogy az a leginnovatívabb termék, amely a repülőgépgyártó iparban a magánűrhajózás 20 évvel ezelőtti hajnala óta megjelent.

Maximális terhelése 1250 kg, tehát akár egy kisebb autót fel tudna felvinni magával, de most, a tesztrepülésre nem visz semmit. A repülés egyik kulcsfontosságú célja, hogy bemutassák, a jármű elég robusztus, szerkezetileg életképes a feladatára.

Az egyszer felhasználható, kétlépcsős Terran 1-et körülbelül 85%-ban 3D-nyomtatóval készítették, s a gyártó Relativity Space célja, hogy ezt az arányt 95%-ra növelje a jövőben.

A kaliforniai Relativity Space-t 2016-ban alapította Tim Ellis és Jordan Noone, akik mindketten az egyik versenytárs Blue Originnél dolgoztak. Az Elon Musk-féle SpaceX-nél nem álltak alkalmazásban.

A Terran 1 metánt használ hajtóanyagként. Ez az első amerikai fejlesztésű „methalox” rakéta, amely megkísérli orbitális kilövést, és ez lehet az első ilyen jármű a világon, amely pályára áll. (A pekingi székhelyű Landspace cég Zhuque-2 nevű metalox rakétája 2022 decemberében indult, de nem érte el a pályát.)

Valójában az egész a Terran R rakétáról szól

A Terran 1 csak egy fejlődési lépés a Terran R, egy újrafelhasználható rakéta felé, amely akár 20 000 kg-ot is képes felvinni. A 66 méter magas Terran R már jövőre felrepülhet.

A Terran R százszor kevesebb alkatrészből készül. A radikálisan leegyszerűsített gyártás során a 3D nyomtatás, a mesterséges intelligencia és az autonóm robotika ötvözésével a Relativity Space egyszerűen kinyomtatja rakéta szerkezetét és hajtóműveit. Ezzel jelentősen csökken a gyártás átfutási ideje – 60 nap alatt készül el egy rakéta --, és nő a rendszer megbízhatósága.

A Terran 1 már teljesen újrafelhasználható, gyakorlatilag nyomtatóval készült rakéta lesz. Újrafelhasználhatóak lesznek a motorjai, az első fokozata, a második fokozata és ami a hasznos teherbírást illeti: több mint 20 000 kg-ot tud majd az ígéretek szerint alacsony Föld körüli pályára juttatni.

A gyártó egyaránt gondol kormányzati és kereskedelmi felhasználásra megfizethető űrhajóival, amelyek alkalmasak lesznek Hold, és Mars küldetésekre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!