Digitália

2023.05.24. 06:00

Eladja a számítógépét? Így biztosan ne!

Riasztó felfedezés: több millió törölt fájlt simán vissza lehetett állítani a megvásárolt merevlemezekről.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kolbakova Olga

A Secure Data Recovery neves adat-helyreállító megdöbbentő adatokat tett közzé: több millió törölt fájlt sikerült visszaállítaniuk az interneten véletlenszerűen vásárolt merevlemezekről.

A 100 beszerzett merevlemezből 69-ről tudtak adatokat visszaállítani, köztük 30 sérült HDD-ről és még egy titkosított meghajtóról is.

A helyreállított meghajtók közül a legrégebbi modell 2004-ből származik, egy 2,5 hüvelykes Western Digital változat, míg a vásárolt meghajtók többsége 3,5 hüvelykes modell volt.

Ez a tanulságos számok rávilágítanak egy problémára: a felhasználók többsége nem törődik az értékesítésre szánt PC-ken maradt adatainak védelmével, a régi vagy elavult merevlemezek biztonságos megsemmisítésével, vagy törlésével: az új tulajdonos – ha veszi a fáradtságot – megkaparinthatja titkainkat, magáninformációinkat.

Jó tudni, hogy hazánkban már másfél éve elérhető az ingyenes és végleges adattörlő alkalmazás.

Az ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendeletnek megfelelően 2021. december 1-től a tartós adathordozó eszközök vásárlásakor a vevő egy adattörlő címkét is kap a kereskedőktől. A címkén szereplő kóddal az arra létrehozott webes felületen elektronikus adathordozókra – így például mobiltelefonokra és laptopokra – vonatkozó adattörlési szolgáltatást lehet igénybe venni, mellyel lehetővé válik az eszközön tárolt adatok biztonságos és visszavonhatatlan törlése.

Az ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendelet alapján a tartós adathordozókat, vagy azokat tartalmazó eszközöket árusító kereskedők a vásárlással egyidejűleg adattörlő címkét adnak át a vásárló részére.

A címkén található kód felhasználásával a vásárlónak lehetősége nyílik a tartós adathordozó eszközön tárolt adatok végleges törlésére.

A kereskedőtől kapott címkén lévő kód és szükséges azonosítók megadása, valamint az eszköz típusának kiválasztása után egy szoftver segítségével a veglegestorles.hu adattörlő webes felületen

egyszerűen, véglegesen, visszavonhatatlanul és biztonságosan le lehet törölni az adatokat a tartós adathordozóról.

Fontos, hogy a címkén található kód egyszer használatos, egy törlésre jogosít.

Ha a fogyasztók a már nem használt adathordozó eszközökről nem törlik véglegesen adataikat, azok könnyen eljuthatnak a készülék következő használójához.

Nem szükséges különösebben képzettnek lenni ahhoz, hogy valaki visszaállítsa az eredeti fájlokat.

Ha a telefonhoz más okoseszközök is kapcsolódnak, akkor még könnyebben elérhetők ezek az adatok, legyenek azok fotók vagy jelenleg is használt jelszavak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!