Digitália

2023.06.03. 06:00

A virtuális valóság (VR) fitnesz szuper applikációi

A VR fitnesznek köszönhetően javul az állóképesség, az izomzat erősödik és kellő kitartással a mérleg is egyre kevesebbet mutathat.

MW

Forrás: Infuze

Manapság az egészségtudatos életmód, a helyes táplálkozás és a sport központi szerepet tölt be az emberek életében. Elsőre egyszerűnek hangzik a recept: ha az étkezésünk során minőségi alapanyagokat választunk és beiktatjuk a rendszeres mozgást, azzal már sokat teszünk az egészségünkért. Új, szuper diéták minden héten szembejönnek velünk, azonban megtalálni a számunkra legideálisabb tartósan végezhető edzésformát, talán az egyik legnehezebb feladat. Az időnk mindig kevés, a kezdeti lelkesedés pedig általában hamar csökkenni kezd.

Nem beszélve arról, hogy sokunkat nem csupán a lustaság tart vissza az edzőtermektől vagy csoportos foglalkozásoktól, hanem a szégyenérzet, hogy nem szeretjük a tükörben látni magunkat, és hogy nem hiszünk a saját kitartásunk erejében. A mozgás örömét azonban nem szabad lebecsülni, és nem hagyhatjuk, hogy mások véleménye határozza meg a sporthoz való hozzáállásunkat, azt pedig végképp nem, hogy saját magunk által felépített akadályokba ütközzünk. Erre nyújt újszerű és immerzív megközelítést a virtuális valóságban végezhető testmozgás, a VR fitnesz, amelyhez számtalan, kifejezetten edzésre fejlesztett applikáció érhető el a legnépszerűbb VR headsetekhez.

„A VR fitnesz felhasználásra a legalkalmasabb egy úgynevezett standalone, vagyis számítógép nélkül is használható VR headset, például a népszerű Meta Quest 2 vagy a tavaly év végén bemutatott PICO 4. Ezek az új eszközök olyan világba kalauzolnak minket, ahol változatos mozgásformák közül válogathatunk az otthonunk kényelmében, és szórakozás közben, észrevétlenül égetjük a kalóriákat. A fitnesz úgy válhat az életünk részévé, hogy előtte elképzelni sem tudtuk, hogy valaha képesek leszünk rendszeresen sportolni” – mondta el Körömi János, az INFUZE.hu VR oldal tulajdonosa.

Ha bokszolni támad kedvünk, akkor irány a ring, amihez már valósághű VR bokszkesztyűt is találhatunk, és még jobban beleélhetjük magunkat az ütésekbe. Ha táncolni vágyunk, irány a parkett, ahol saját virtuális edzőnk is lehet, aki segít formába lendülni. Sőt, akár egy szobabiciklin, vagy evezőgépen ülve is egy tengerparti úton találhatjuk magunkat, ahol valljuk be őszintén, kellemesebb tekerni és evezni, mint a saját nappalinkban. A VR fitnesznek köszönhetően javul az állóképesség, az izomzat erősödik és kellő kitartással a mérleg is egyre kevesebbet mutathat. Ha pedig már aktív VR sportolóvá váltunk, vagy csak szeretnénk magunkat még nagyobb kihívások elé állítani, akkor kifejezetten VR fitneszhez fejlesztett kiegészítőkkel, például kontrollersúlyokkal fokozható tovább a terhelés.

Néhány izgalmas VR fitnesz applikáció:

Les Mills bodycombat – Egy igazi kiadós edzés a világ vezető fitneszvállalatától.
FitXR – Aerobik és tánc a csoportos órák energiájával, mégis az otthonod kényelmében.
The Thrill of the Fight – A VR boxolás atyja. Feszültséglevezetésnek sem utolsó!
Creed – Olyan érzés, mintha egy videojátékkal játszanánk, de úgy éget, mint egy edzés.
Beat Saber – Egy szívdobogtató VR-ritmusjáték, ami semmihez sem hasonlítható.
Synth Riders – Egy kicsit akció, egy kicsit tánc, egy kicsit ritmus, és nagyon zene!

Ha szeretnénk látni egy igazán motiváló történetet, érdemes megnézni a túlsúllyal küzdő Chesney Mariani útját, akinek túlzás nélkül állíthatjuk, hogy tényleg megváltozott az élete a VR fitnesznek köszönhetően:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!