Egyperces

2008.03.22. 10:14

Nyuszi a lakásban

<p>Miskolc - Jó, ha tudjuk: a kedves húsvéti állatka nagyon sok fejfájást okozhat az embernek, ha a kelleténél tovább marad a lakásban.</p>

Akinek tehát nem engedik meg a körülményei, hogy örökbe fogadja a nyuszit, gondoskodjon róla, hogy legyen kinek továbbajándékozni az ünnep után.

Lehetőleg ne az erdő szélen hagyjuk magára: az alig párhetes, önellátáshoz nem szokott kisnyulak így halálra vannak ítélve. Inkább olyan helyre adjuk, ahol biztosak lehetünk benne, hogy gondozzák az állatot.

Ha mégis úgy döntünk, hogy belevágunk a nyúltartásba, legjobb, ha szabad ég alatt tartjuk, és elkülönítünk neki egy sarkot a kertben. Kis zugában gond nélkül elvan, de vigyázni kell, hogy ne egyen túl sok füvet, mert attól felfúvódik. A tenyésztőknek kifejlesztett nyúltáp tökéletesen megteszi, esetleg színesíthetjük étrendjét répával, karalábé- vagy káposztalevelekkel, kukoricadarával.

Friss vizet naponta igényel, és fontos, hogy legyen valami fedett kuckója is, ahol el tud rejtőzni a tűző nap vagy az eső elől. Természetesen a gazdira várnak olyan kellemetlen feladatok is, mint az ól tisztán tartása: a nyulak szapora emésztése bizony bőven gondoskodik takarítanivalóról.

Ha annyira szívünköz nőtt a nyuszi, hogy a lakásba is be akarjuk ereszteni, legjobb, ha előtte állatorvos is megvizsgálja, hogy nem hordoz-e betegségeket.

Nyúltartással kapcsolatos további információk: www.torpenyul.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!