Egyperces

2008.03.03. 20:10

Óriási károkat okoznak a kormoránok

<p>Nagy kárt okoznak az elszaporodott&#160;kormoránok a Fejér megyei Rétimajornál lévő természetvédelmi területen. A madarak 20 százalékkal több halat pusztítanak el most, mint általában.</p>

A megszokottól eltérően nincs jég a körülbelül 1000 hektárnyi halastavakon, ám a halak a hideg miatt dermedtek, így óriási pusztítást végeznek a hazánkban 30 éve megjelenő, mára elszaporodott kormoránok, vagy más néven kárókatonák.

„Csak minden ötödik uszonyost nyeli le a madár, a többit megsebzi úgy, hogy belehal a sérülésbe. Évente 150-200 kg halat pusztítanak el így a kormoránok, most azonban 20 százalékkal többet” – mondta Lévai Ferenc tulajdonos, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója. A terület magántulajdonban van, de a Duna-Ipoly Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik.
A madarakat csak a Természetvédelmi Hivatal engedélyével lehet riasztani és lőni. Az elmúlt hetekben Rétimajorban 300 ezer forint értékű lőszert lőttek el, ám a kormoránok egyre gyűlnek. A védekezést ellenük nehezíti, hogy a szárnyasok nagyon ravaszak. Egy-egy riasztás után már több száz méterről megismerik a számukra veszélyt hozó gépkocsit, és azonnal elinalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!