Egyperces

2011.08.23. 13:03

Állatkínzás miatt fogták el az ürgepásztorokat

Megyasszó - Pörköltet vagy levest akartak készíteni az elejtett ürgékből azok a férfiak, akik Megyasszó külterületén vadásztak az állatokra.

Megyasszó - Pörköltet vagy levest akartak készíteni az elejtett ürgékből azok a férfiak, akik Megyasszó külterületén vadásztak az állatokra. A Szerencsi Rendőrkapitányság tiltott vadászati vagy halászati eszközzel elkövetett állatkínzás vétségének gyanúja miatt indított eljárást négy hernádnémeti férfival, és ötödik fiatalkorú társukkal szemben.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak a napokban Megyaszó külterületén az úgynevezett Csorgó tanyánál fabotra kötött rézdrótból készített hurokkal 17 ürgét fogtak be, majd az állatokat megölték. A bűncselekménnyel okozott kár 140 000 forint.

Állatkínzás a vád

A tettesek beismerték tettüket. A Szerencsi Rendőrkapitányság a velük szemben indult büntetőeljárást bíróság elé állítással tervezi befejezni.

Információs háttér

Büntető Törvénykönyv - Állatkínzás

„(1) Aki a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a vadászatról szóló törvény által tiltott vadászati eszközzel vagy tiltott vadászati módon vadászik, illetőleg a halászatról szóló törvény által tiltott halfogási eszközzel vagy módon halászik vagy horgászik. (3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1)-(2) bekezdésben írt bűncselekményt olyan módon követik el, hogy az az állatnak különös szenvedést okoz.

A Szerencsi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!